lördag, september 29, 2012

Miriam Aida Trio vinner med gungande charm

Plats: Kosta Folkets Hus.
Tid: Måndagen den 24 september.
Publik: Ett trettiotal.
Längd: En timme plus paus.
Bäst: Det stillsamma bossanovasvänget och att den svenska visan plötsligt låter helt annorlunda.
Saknade mest: Några låtar till.

I år har det gått tio år sedan Miriam Aida skivdebuterade med Jan Lundgren Trio. För den stora publiken är hon mest känd för medverkan i Allsång På Skansen, men hon är också programledare i P2 och turnerar flitigt - närmast landad från en jazzfestival i Skottland via Höör. Senaste skivan innehåller traditionella svenska visor framförda på ett eget sätt.
Sångerskan och hennes två musiker har en glad och varm utstrålning. Trion består också av Mats Andersson på en mästerligt spelad sjusträngad akustisk gitarr och Ola Bothzén på den förmodligen mest imponerande samlingen slagverk Kosta sett. Inramningen är sparsmakad och lågmäld, men de har en förmåga att spela och sjunga det som behövs och fyller lokalen med mjuka ljud. Det är väldigt svårt att inte bli charmad - både av musiken och framtoningen. Hur ska man annars reagera på en brasiliansk bossanovaversion av Visa Från Utanmyra med sång på skånska? Två så musikaliskt nyfikna föregångare som Jan Johansson och Monica Zetterlund ler i sin himmel.
Trion (om)tolkar även bland andra Cornelis Vreeswijk, Georg Riedel, Barbro Hörberg och ett flertal Olle Adolphson. De två sistnämnda görs på portugiska. Jag sitter och retar mig på att jag känner igen låten som framförs, men inte kan placera den. Det är en översatt Med Ögon Känsliga För Grönt. Vi får den vackra berättelsen bakom Ulf Peder Olrogs Violen Från Flen, faktiskt lika vacker som själva visan. Violen lever förresten fortfarande och är 94 år. Det Strålar En Stjärna framförs också på portugisiska. En upplevelse lika udda som oemotståndlig - och i sammanhanget helt naturlig. Eftersom vi nog inte träffas mer innan jul önskas vi dessutom en god jul.
Stora delar av publiken är i pensionsåldern och det är tydligt att de uppskattar det gamla klätt i nya spännande färger minst lika mycket som kaffet i pausen. Det är inte ofta Kosta får känna en doft av Brasilien. Även om många av visorna är bekanta vågar jag påstå att de aldrig låtit så här. Det är levande musikalisk nyfikenhet när den är som bäst.
På sin veckolånga småländska världsturné besöker trion även Älmhult (idag tisdag), Urshult, Ljungby och Norrhult. Gör er själva en tjänst - ta chansen att uppleva Miriam Aida Trio. Man ler hela vägen hem. Minst. Och Feliz Natal!
Läs mer om liknande:
Texten publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida