torsdag, september 27, 2012

Johan Björklund Dynamic Flavours - eklektisk jazz


Foto från Johan Björklund Dynamic Flavoursmats eriksson, Mess - Johan Björklund 
Plats: Alvesta jazz & blues. 
Tid: Lördagen den 22 september. 
Publik: Fyrtio. 
Längd: Två timmar plus paus. 
Bäst: Stilblandningen - och helt utan synbara sömmar. 
Saknade mest: Större publik.

När jazz & blues-hösten börjar i Alvesta med en grupp som är döpt efter trummisen är det inte allt för långsökt att tro att det kommer bli en svängig och rytmisk kväll. Och det blir det, liksom varierad. Redan i inledande femtonminutaren Bumba Fatta finns inslag av Afrika. Den musikaliska bredden i saxofon, elgitarr, kontrabas - med stråke i Kebabs On Queens -  och trummor (i tur och ordning spelat av Björn Cedergren, Mats Eriksson, Magnus Bergström och redan nämnda Johan Björklund) är imponerade.
Musiken är en högst egen blandning och väldigt mycket i nuet, även om rötterna hörs så leder de framåt. Lost In Transaction inleds med ett basriff som är sjuttiotalsdeckare, Arabiska Låten (den heter så) börjar med bluesig slidegitarr, mellanlandar i Mellanöstern och har en närmast frijazzig saxofon och gitarr duett/duell medans basen spelar en hypnotisk funkrytm över innovativa trummor. Nästa låt är både bossanova, tango och Kuba. I en låt spelar samtliga musiker varsin låt samtidigt (Tolv Ton, jag tittar på dig) och ett stycke presenteras som ”en helt vanlig vals”. Och Ornette Coleman blir reggae.
Musikerna står i en halvcirkel och blundar ibland, har ögonkontakt och ler åt varandras solon ibland. Publiken smittas också av den uppenbara värmen på scenen, även om det inte precis handlar om publikfrieri, och applåderna blir - högst välförtjänt - därefter.
Läs mer om saker som liknar jazz: 
Publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida