torsdag, april 09, 2009

Beatlestomten kommer tidigt i år

http://www.dublins98.ie/assets/upload_img/TheBeatles.jpg

Efter många års tisslande och tasslande är det nu satt ett datum för Liverpoolbandet The Beatles katalog att släppas i remastrade versioner. Den 9 september kammas världens alla pannluggar extra prydligt. Samma dag släpps också The Beatles: Rockband för de som vill veta hur det känns att svettas i en källare i Liverpool.

Släppet rör sig om de elva album bandet spelade in mellan 1963 och 1969. Till detta läggs Magical Mystery Tour i albumversionen (alltså den som redan finns på CD), originalversionen av Yellow Submarine och de två Past Masters-volymerna, innehållandes de av gruppens singlar som släpptes mellan albumen i form av en dubbel-CD. Och allt med utökade texthäften. Till varje skiva finns en kortare DVD-dokumentär som troligtvis också ska släppas samlade på en fullängds-DVD. Vill man ha hela tjofläsket kommer allt som box. Det är ännu oklart om skivorna ska göras tillgängliga i MP3-versioner.

Anledningen till att det har dröjt är rimligtvis att skivorna kontinuerligt har sålt så bra att det inte har behövts några extra försäljningsargument. The Beatles är det mest sökta ordet på Wikipedia, Jesus är inte topp tio.

Beatles-experten Kevin Howlett säger till The Guardian om de remastrade versionerna att det är fantastisk att sitta och lyssna på de här skivorna som man har hört så många gånger och lägga märke till små detaljer man missat förut.

För de allra nördigaste nördarna kommer skivorna också släppas i monoversioner. Det var ursprungligen dessa som bandet jobbade hårdast på, stereomixarna såg de mest som ett nödvändigt ont och arbetet överlämnades oftast till George Martin. Många har därför ifrågasatt att de CD-utgåvorna som kom 1987 och fortfarande är de enda som finns utgick från stereoversionerna.

De aktuella skivorna är:

Please Please Me (1963)
With The Beatles (1963)
A Hard Day´s Night (1964
The Beatles For Sale (1964)
Help! (1965)
Rubber Soul (1965)
Revolver (1966)
Sgt Pepper´s Lonely Hearts Club Band (1967)
Magical Mystery Tour (1967)
The Beatles, aka The White Album (1968)
Yellow Submarine (1969)
Abbey Road (1969)
Let It Be (1970)

Var det inte någon som sjöng a splendid time is guaranteed for all på sextiotalet? Han visste inte hur rätt han hade. Och naturligtvis dansar hästen Henry sin vals.

Läs mer om skivan Revolver.

Läs ännu mer om Revolver.

Läs mer om The White Album.

Läs mer om George Harrison.

Läs mer om Paul McCartney.

Läs om mannen som uppfann LSD.

Läs om Philip Normans Beatlesbiografi Shout!

Läs om Philip Normans biografi John Lennon: The Life.

Läs om Geoffrey Giulianos biografi Lennon In America.

Läs om Eva Dozzis bok Jävla John.

Lyssna på Jann Wenners klassiska John Lennon-intervju från 1970.

Läs om påvens förlåtelse.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida