söndag, juli 15, 2018

Konsertrecension: Daniel Lemma

Daniel Lemma
Gemla Folkets park
Publik: Parken är minst sagt full. Folkfest!
Bäst: Bra låtar, bra röst, trevlig kväll. Enkelt va?
Sämst: Myggjä”#*£!
Betyg: 3

Juli, närmast klarblå himmel, en lummig park med vind som prasslar i löven och Scensommar med Daniel Lemma. Vad kan gå fel?
Eftersom det är lag på att klaga på vädret bör det ändå påpekas att det kanske, trots allt, är i varmaste laget. Vilken tur då att Daniel Lemma svalkar med en egentlig ganska märklig men skön blandning av reggae, blues, amerikansk folkmusik och soul. När han som idag är ensam med akustisk gitarr kommer texterna i centrum.
- Här kommer den första av många låtar om olycklig kärlek, lyder hans programförklaring. Då har han redan hunnit spela Candy Man som, hälsar han alla barn i publiken, handlar om godis. Okej, vi säger väl det. Allt från barnfamiljer till pensionärspar och medelålders fikakorgar med matchande filtar har letat sig till parken. Nästan alla sitter i skuggan, precis som Socialstyrelsen rekommenderar. Det är förresten inte svårt, träd skuggar från alla håll. På dansbanan återskapar några barn slaget vid Poltava.
Senast Lemma var i våra trakter för strax över ett år sedan, då uppträdde han med Hot This Year Band och körde reggae för hela slanten. Sedan har han även gjort en skiva där han tonsatt dikter av Karin Boye. Därifrån hämtas vackra Hela Min Själ.
Varför ta den mest uppenbara vägen? Om han gjort det hade han inte hamnat i Gemla och det hade varit synd. Worries drar ner välförtjänta applåder och jubel. Stilpoäng för tolkningen av Loudon Wainwrights The Swimming Song. Kvällens tema är sjö, eftersom han (nästan) är i Växjö, påpekar han. Förutom olycklig kärlek förstås.
- Jag älskar såna här spelningar. Det blir inget tjafs om pengarna tillbaka och sånt, skrattar han. Poängen är att det är gratis inträde.  
Daniel Lemma har en personlighet och ett avslappnat sätt att prata med publiken, och förstås en massa bra låtar. Och en fin röst. Ibland är det inte svårare än så. Men If I Used To Love You då, undrar vän av ordning. Spelar han inte den? Jodå. Lika solig som sommaren.

Läs mer om liknande:
Konsertrecension: Daniel Lemma 2013
Konsertrecension: Louise Hoffsten

Publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter: , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida