torsdag, maj 07, 2009

Fawlty Towers återförenas för dokumentär

http://media.charlotteobserver.com/smedia/2009/05/06/10/25Britain_Fawlty_Towers.sff.embedded.prod_affiliate.138.jpg

I engelsk media firas just nu att Fawlty Towers/Pang I Bygget-gänget har samlats för första gången på 30 år. Anledningen är att göra reklam för inte mindre än två nya dokumentärer. Varför just nu, kan undras, för en serie som hade premiär 1975. Men den andra säsongen av de två visades 1979 och kanske är det därför det görs dokumentärer.

Serien skrevs av John Cleese och hans första fru Connie Booth när Cleese kände att han tröttnat på Monty Pythons Flying Circus sketchformat. 1979 var också året Life Of Brian hade premiär, eftersom han både agerar i och var del i skrivandet även av den kan man misstänka att detta var en stressig period.

Mer imponerande är det att Life Of Brian enligt många är höjdpunkten i Pythons historia och den andra säsongen av Fawlty Towers är klart jämnare än den första. Avsnitten med psykologerna, Waldorfsalladen och mannen som dör på hotellet är samtliga favoriter. Lägg till detta avsnittet med den underbara Mrs Richards, hennes borttappade pengar och Basils spel på hästen Dragonfly. K C What? Gästskådespelarna gör överlag bättre insatser i säsong två, förövrigt en av få saker som inte känns 100-procentiga i säsong ett. Detta kan också bero på ny regissör. Min favoritkaraktär är majoren, spelad av Ballard Barkeley - mannen som hittar en artikel om strejk på alla tidningars framsida.

Jag upptäcker fortfarande nya detaljer varje gång jag ser Fawlty Towers och även om serien nu hunnit bli 30 år, och egentligen kanske tom 34, så vill jag påstå att den håller fortfarande. Det är sex klassiska tv-timmar.

Läs en artikel om återföreningen från The Guardian.

Läs mer om Fawlty Towers.

Etiketter: , ,

2 kommentarer:

Blogger Thomas O. sa...

Den roligaste TV-serie som någonsin gjorts! Frågan är om den någonsin kan överträffas.

6:46 em  
Blogger Ola Claesson sa...

Jag skulle med lätthet placera den topp fem i komedi-genrén.

7:25 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida