tisdag, november 18, 2014

En hälsning till Öresundståg från en passagerare

Lördagen den 15 november.
Informationen på tågstationen och biljetterna sa samma sak. Avgång Kastrup 18:27 - ankomst Växjö 22:46. Inga byten.
Men i Malmö var det stopp efter 20 minuters resa. Spårarbete mellan Malmö och Lund. Varför hade vi inte blivit informerade när vi köpt biljetterna?
- För då är det ingen som köper biljetter, informerade konduktören.
Ersättningsbuss till Lund alltså. Och där står det ett tåg och väntar?
- Nej, det är lördag, informerade konduktören. Men nästa ordinarie tåg går 22:30
Eftersom det är lördagskväll förtjänar tydligen inte Öresundstågs passagerare lika bra service som en vardagskväll. Efter lite mummel får vi veta att vi med egen planering kan ta oss till Hässleholm och därifrån vidare till Växjö.  
- Om ni inte missar tåget. Men det borde gå.
Att det går färre tåg en lördagskväll än en måndagsmorgon är begripligt. Men att de tågen som går inte går hela vägen till sin angivna slutstation är inte begripligt.
Och hade inte passagerarna mitt emot oss i vagnen frågat hade vi inte fått informationen på tåget heller. När konduktören rev biljetten som det stod Växjö på fick vi ingen information om att tågets slutstation var Malmö, att det därifrån var buss till Lund och att det därifrån var vårt eget ansvar att se till att ta oss vidare. Inte ett ljud. Konduktörer på vissa bolag säger till och med var man ska byta om man ska göra det.
Men eftersom vi inte är framme när biljetten säger kommer vi väl få restidsersättning?
- Nej, för stoppet var planerat, informerar konduktören. 
Men om stoppet var planerat kunde de väl planerat att tåget fortsatte i Lund? Nähä. Inte heller andra bussar erbjuds.
Det visar sig att Öresundståg informerar om stoppet på hemsidan. Där kollade vi inte när vi i sista minuten kom rusande och lyckades köpa biljetter. Har man inte internet i telefonen eller inte vill koppla upp sig utomlands - vad gör man då?
Öresundståg behöver enligt reglerna inte betala restidsersättning för de har informerat om förseningen - om man vet var man ska leta. Men de informerar inte där man köper biljetten eller på biljetten - för då köper inte folk, presumtiva kunder med pengar, biljett. Okej för att Öresundståg är ett företag och vill tjäna pengar. Men kan de inte i alla fall låtsas engagera sig i passagerarnas trivsel?
Öresundståg har en intressant inställning till sina passagerare. Särskilt om man är så korkad att man åker tåg en lördagskväll. De verkar inte heller vara intresserade av att konduktören ska kunna ge relevant information till de resande. Eller ens ha ett trevligt bemötande. Ärligt talat hade jag nöjt mig med ett otrevligt bemötande om jag hade kunnat få svar på mina frågor.
Öresundståg gör inte mer än de behöver för att hålla sig inom reglerna och på så sätt har de ryggen fri.
På hemsidan står det hur man tar sig vidare från Lund mot till exempel Göteborg. Ska man mot Alvesta, Växjö eller mot vårt tågs slutstationen Kalmar får man däremot ta reda på den informationen själv.
Vi tar oss till Hässleholm efter 30 minuters väntan i Lund. På det tåget är konduktören trevlig och svarar på frågor utan suckar. Ja, tåget går till Hässleholm. Resan tar ytterligare cirka 30 minuter. 
I Hässleholm är stationen öppen, men inte mycket mer. Det går inte att köpa en flaska vatten eller något att äta. Av en ren slump (igen) möter vi en Securitas-vakt som är vänlig nog att låsa upp toan. Den är annars stängd för natten. Några som behöver äta hänvisas till en snabbmatskedja på andra sidan gatan. I Hässleholm väntar vi i närmare 90 minuter på avgång. Så dags - 23:07 - skulle vi enligt biljetterna varit hemma för 20 minuter sedan.
Jo, förresten. I Hässleholm står det en skylt där vi informeras om störningar i trafiken. Så det så.
Kvart över tolv är vi hemma. Två och en halv timme efter tiden som anges på biljetten och med tre byten och strax över två timmars väntan som inte heller anges på biljetten. 
Rent dygnstekniskt gällde inte biljetten längre när vi kom fram. Den gällde bara lördagen den femtonde. Vi var inte hemma förrän på söndagen den sextonde. Om Öresundståg vill ha en avgift till för söndagen får de höra av sig.
Informerade Öresundståg om förseningen i samband med köpet av biljett? Nej.
Arrangerade och ansvarade de för en resa som tog oss till orten som anges på biljetten? Nej.
Var vi framme vid den tid som anges på biljetten? Nej.
Kommer vi få ersättning för försening och irritation? Nej.
Betalade vi fullt och ordinarie pris för vår duobiljett trots att Öresundståg kände till att passagerarna skulle bli försenade och tvingas byta tåg och färdmedel? Ja.
Har Öresundståg bemött passagerarna på ett respektfullt sätt? Det vore onekligen att avrunda uppåt.

Från Konsumentverkets hemsida:
Om resan försenas med mer än en timme ska du även få hjälp från företaget. Du har rätt till måltider och förfriskningar om dessa rimligen kan anskaffas. Det du får ska stå i proportion till förseningen.
Foto av Jim Marshall.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida