måndag, september 22, 2014

Hopp och skrikmusik med glatt humör

RÖJSÅG
Plats: Kafe De Luxe.
Tid: Onsdagen 17 september.
Längd: 30 minuter.
Publik: Ett trettiotal.
Bäst: Energin och spelglädjen
Saknade mest: Vätskekontroll.

Döper man sitt band till Röjsåg kan man enkelt slippa alla frågor om varför man valde just det namnet genom att göra musik som låter som en röjsåg. Och det gör Röjsåg. Det hade varit falsk marknadsföring om de döpt sig till Kaninfluff eller Kattunge. Nyanser i musiken känns redan nu lite augusti 2014. Med Röjsåg är det fullt ös som gäller. För all del - Rädd För Allt har ett lugnt parti i mitten och Mörker presenteras som en ballad. Men allt är relativt. Det är inte den sortens ballad som förekommer i Disneyfilmer. I alla fall så länge Disney inte har råkat svälja ett bi.
Liten historielektion: Bandet bildades i Vislanda 2003, spelade in en demo följt av en EP och sedan lade de bandet på is 2005. Eventuellt för att sångaren behövde vila stämbanden. 2009 var de tillbaka efter ett medlemsbyte och en medlem som bytt instrument. Sedan dess har de släppt två singlar och EPn Bring It On som är rykande färsk.
På bandets hemsida kan man läsa att medlemmarna är som Ringo och Kylie och bara har förnamn. Och ingen jämförelse i övrigt. Så när vi ändå håller på att räkna upp namn:  Per sjunger, Peter spelar gitarr, Robin spelar bas och sjunger och Ompe (stilpoäng för namnet!) spelar trummor. Ingen av dem har någon större kompetens i konsten att stå still. Men i ett nummer ber de publiken sitta ner och nästan alla lyder. Publiken består annars av två läger. Några står längst fram och hoppar och vevar med armarna. De flesta står med några meters säkerhetsavstånd - i fall att. Men det är viktigare att musik är bra än att den är lätt att förstå.
En vanlig åsikt är att man blir arg av hårdrock eftersom hårdrock är en ofta energisk (inte alltid samma sak som aggressiv) musikform. I själva verket kan musiken ha motsatt verkan. Om man är arg eller känner sig aggressiv kan man lyssna på hårdrock och filtrera ut sina känslor via musiken. Sedan är man avslappnad igen alternativt har omvandlat ilskan till energi. Röjsåg fungerar så. Det är primalskriksterapi i musikform. Och är man redan glad kan man också lyssna. Bandmedlemmarna verkar bli gladare och gladare under konsertens gång.
Extranummer blir Du Blöder. Publiken längst fram gör high five. Då har vi fått en knytnäve i magen, ställt oss upp och skrikit mer! och hårdare! Om det här är en onsdagskväll, hur är Röjsåg då en fredag eller lördagsnatt? Vem vågar stå längst fram?
Läs mer om liknande:
Special:
Publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida