tisdag, juli 30, 2013

JJ Cale 1938-2013

Eric Clapton var JJ Cales bästa vän och största fiende. Bästa vän för att han regelbundet såg till att Cales musik hamnade i rampljuset och nådde ut till fler människor än den annars hade gjort. Och värsta fiende för att tolkningarna av After Midnight och Cocaine blev så framgångsrika att Cale utan att bekymra sig för hyran kunde göra något han gillade ännu mer än spela gitarr - fiska.
När Clapton gjorde sin version av - och fick en hit med - After Midnight 1970 hade Cale redan börjat överväga att lägga av eftersom han inte tyckte han kom någonstans. Då hade han bott i Los Angeles i ett tiotal år och främst jobbat som studiotekniker, men redan 1958 släppte han sin första singel under namnet Johnny Cale. Då bodde han fortfarande i sin födelsestat Oklahoma.
Först två år efter att Clapton fått in After Midnight på listorna fick Cale göra sin första LP som fick namnet Naturally. Förutom Cales version av After Midnight som släppts på singel redan 1966, innehöll skivan också låtar som skulle komma att tolkas av så skilda artister som Lynyrd Skynyrd (som gjorde Call Me The Breeze), Dr Hook och Waylon Jennings som båda gjorde versioner av Clyde.
JJ Cales liv som en man i skuggan, strax bakom de stora, var inledd. Jag tror han trivdes utmärkt där. Strålkastarljus var inte riktigt hans grej.
2006 kom skivan Road To Escondido med den till synes ständigt närvarande Clapton. Cale skrev de flesta av låtarna och skivan fick en Grammy. Det blev Cales största kommersiella framgång och en av Claptons mest konstnärligt framgångsrika.
Cales gitarrstil har ofta kallats tillbakalutad och det är inte slump. Cale var motsatsen till titta-på-mig-se-så-snabbt-jag-kan-spela. Han spelade gitarr med samma avslappnade attityd som han metade med. Cale befann sig i den korsning där blues och country möts. Man kan också hitta jazz i hans harmonier. Men framförallt hittar man en känsla av att man har en ledig dag framför sig och om man inte vill behöver man inte göra något annat än ligga på gräset och se molnen segla förbi på en i övrigt blå himmel. I alla fall tills man måste upp och dansa lite eftersom det stillastående svänget får det att rycka i benen.
JJ Cale avled efter en hjärtattack. Han blev 74 år.

Lyssna på NaturallySpotify.
Lyssna på The Very Best Of på Spotify.

Läs mer om liknande:
Bandet Little King fick mig att tänka på JJ Cale
Country för nybörjare
Nick Lowes mästerverk fyller tio år
Vad handlar The Band-låten om?

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida