torsdag, mars 05, 2009

Konsten att ljuga om läsning


Folk påstår att de läst böcker de inte läst, enligt en artikel i Svenska Dagbladet. Toppar listan gör 1984 av George Orwell. Det är den bok som flest gärna vill påstå att de läst - faktiskt hela 42 % av de som deltog i BBC News undersökning. Listan fortsätter med Krig Och Fred av Leo Tolstoj, Odysseus av James Joyce, Bibeln och på en hedrande femteplats Madame Bovary av Gustave Flaubert. Jag kan ha läst Madame Bovary på någon litteraturkurs. Odysseus (bl a den avslutande inre monologen) och Bibeln har jag läst delar av. 1984 är en bok jag verkligen vill läsa. På Spaning Efter Den Tid Som Flytt på plats åtta har jag faktiskt läst, i alla fall del ett.

Just nu läser jag den intressanta och skrämmande Catch A Wave - The Rise, Fall & Redemption of The Beach Boys´ Brian Wilson av Peter Amis Carlin och det är faktiskt sant. Däremot är det inte sant att jag läst Camilla Läckbergs samlade verk.

Jag kan ha ljugit om att ha läst J.R.R. Tolkiens Sagan Om Ringen-böcker. I själva verket har jag bara läst den inledande Bilbo. Det räckte för mig.

Ljuger du om vilka böcker du har läst?

Etiketter:

2 kommentarer:

Blogger Björn sa...

Nej, jag har aldrig ljugit om en bok jag (inte) läst. Jag har läst några av böckerna på listan, och jag har påbörjat en del av dem men slutat eftersom de är pretentiös dynga.

Detta gäller till exempel "På spaning efter den tid som flytt" och "Ulysses" (båda i samma skola). Bara litterära machokister orkar mer än några sidor:) Den som hävdar att hen läst den På spaning på franska ljuger troligtvis och behöver en kok stryk.

"1984" har jag läst och tyckte om, precis som "Kosmos..." och "Den själviska genen". Bibeln har jag bläddrat i men inte läst från pärm till pärm.

6:33 em  
Anonymous Anonym sa...

Jag antar att Ulysses är lite som att läsa något av Thomas Pynchon — omöjligt att stressläsa om man vill ha ut något. Men allvarligt, språket i den är fantastiskt, i varje fall de korta delar jag läst. Pretentiöst? Jovisst, men långt ifrån dynga.

9:41 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida