onsdag, augusti 19, 2009

The Wire svårt för engelsmännen

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjEhE4vrxdeWpt_BIfcC_g52K-Q8g8t-9zOuqiWsisO1TJRwXLqY_AJU-tZyigTDIY80KaXrATC6sMsUGq3w0sKzF7gRWaccsD8NtMtG_m8grDMDM-BIp7yY_hgRRTumN-5fGniTg/s320/0-wire.jpg

En av de senaste årens bästa och mest omtalade tv-serier har stött på problem i England. Amerikanska The Wire, som utspelar sig i Baltimore, har dialog med så mycket slanguttryck att engelsmännen inte förstår vad som sägs, rapporterar DN.

Jag missade enstaka avsnitt när serien gick på svensk tv och la då vantarna på otextade versioner. Nu behöver jag inte längre känna mig dum för att jag ibland hade problem att hänga med.

The Wire kan lite - väldigt - förenklat sägas handla om droghandeln i Baltimore och det politiska spelet som ligger bakom. Varje säsong har sin egen vinkel, t ex fackföreningarnas död, skolans roll i stadsdelar där ingen är intresserad av skolan, det politiska spelet och den tryckta tidningarnas allt mer desperata kamp att behålla läsarna.

En del av seriens storhet är att karaktärerna pratar som folk pratar. Resultatet av detta blir onekligen att den skolengelska vi lär oss i Sverige inte räcker till. Men att folk med engelska som modersmål har problem att förstå var lite oväntat.

George Pelecanos är en av seriens manusförfattare och han låter hälsa att dialogen kräver att vi som tittar har lite tålamod.
It [subtitling] kind of reminds me of scenes from that [1980 disaster film spoof] comedy, Airplane!, when two black guys speak, and subtitles appear on the screen.
Vill man läsa hela artikeln om problemen med att förstå gatuslang kan man göra det i The Independent, men tyvärr utan svensk text. Artikeln slutar med en kort ordista.

Om ni inte sett The Wire och gillar tv-serier som inte är färdigtuggade är ni härmed varmt rekommenderade.

Läs om The Wires avslutning.

Läs om George Pelecanos.

Etiketter: ,

2 kommentarer:

Blogger Daniel sa...

Pelecanos har medverkat till en av världens bästa teveserier men ang språket har han ingen koll. Skulle vilja se honom kolla på t ex Ken Loachs "Sweet Sixteen" som utspelar sig i västra Skottland och se hur mycket tålamod han själv visar angående dialogen där.

3:59 em  
Blogger Ola Claesson sa...

Fast i en film har man bara ca 90-120 minuter på sig att lära känna karaktärerna. I The Wire har man ca 60 timmar på sig att komma in i jargongen.

Jag skulle vilja hävda att få har så bra öra för dialog som Pelecanos och jag tycker att det märks även i hans böcker.

9:46 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida