måndag, augusti 10, 2009

Popstjärna - jag kunde dött!

Everything But The Girl

Sommaren 1992 skulle den engelska popduon Everything But The Girl åka på turné i USA, men Ben Watt blev sjuk. Men enorma smärtor i magen åkte han till sjukhus. Där skulle han bli kvar i nästan två månader medan läkarna letade efter rätt diagnos. Efter att ha fått nästan hela tunntarmen bortopererad visade det sig att han drabbats av den sällsynta sjukdomen Churg-Strauss syndrom. Årligen får 1-2 personer per miljon invånare diagnosen i Europa. Watt förlorar mycket i vikt och blir - även rent psykiskt - en ny människa med nya vanor. Listan med saker han kan äta blir betydligt kortare.

1996 skrev Watt boken Patient och för tre år sedan översattes den till svenska. Det är en osentimental och välskriven bok om den tunna tråd som utgör livet. Trots att sjukdomen är livshotande är det i första hand livsglädje jag känner när jag avslutar bokens sista sida. Det är inte en deprimerande bok. Den innehåller förvisso medicinska termer jag inte förstår, men också humor och värme.

Boken handlar lika mycket om livet och kärleken som om sjukdomen. Under alla blodprov, smärtstillande medel, dieter, feldiagnoser och studerande av andra patienter sitter Bens livspartner - och sångerskan - Tracey Thorn vid hans sida.

Boken var lika lättläst som jag trodde den skulle vara tung.

Samma år som boken släpptes kom också skivan Walking Wounded. Titeln är inte en slump, men eftersom den innehåller lågmäld danspop är det lätt att glömma att den är lika personlig som valfri skilsmässoskiva av man i flanellskjorta.

Ben Watts liv förändrades under några månader i fosterställning, men han kom ut på andra sidan. Patient är hans historia.

Besök Everything But The Girls hemsida.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida