fredag, maj 08, 2009

STIM slår rekord


Det sägs att illegal nedladdning dödar musiken. Men svenska artister och låtskrivare tjänar mer pengar än någonsin, enligt SvD - och inte bara pga att biljettpriserna har gått upp med ca 38 000 000 procent de senaste åren. De ökande inkomsterna kommer även från det offentliga rummet. Varje gång en låt spelas på en restaurang eller i en affär ska - detta följs inte alltid - artist och kompositör ha betalt.

Studier har visat att musik i affärer får oss att handla mer. Vi blir effektivare kunder om vi stimuleras med musik. Som exempel på detta kan skivaffärer nämnas, eftersom det är något jag har personlig erfarenhet av. Det var inte ovanligt att man sålde skivan man spelade innan första låten var slut, ibland var detta skivor som samlat damm i flera år. Men samma sak gäller mat- och klädes-affärer. Musiken ska vara lugnande så att vi inte stressar, men samtidigt inte för lugn, då blir vi passiva.

Förra året drog svenska STIM (Sveriges Tonsättares Internationella Musikbyrå) in 904 miljoner i ersättning. Det är nytt rekord. En av anledningarna till rekordet är att organisationen blivit bättre på att kräva betalt, men samtidigt blir antalet radio- och tv-kanaler fler och det behövs helt enkelt mer musik. Samma år såldes musik för 780 miljoner. Värdet av framförd musik är nu alltså större än värdet av såld musik.

Denna ökning gynnar dock inte skivbolagen, eftersom STIM inte betalar pengar till dem. Skivbolagen måste sälja musiken för att tjäna pengar. De får fortsätta oroa sig.

Värt att tänka på:
100 kronor går till upphovsmän och förlag varje gång en tre minuter lång låt spelas i en riksradiokanal. Hur länge spelar SR:s-kanaler en genomsnittlig låt?

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida