onsdag, maj 21, 2008

Vem vill bli mördad av en miljardär?

1924 bjöd miljardären och mediamogulen William Randolph Hearst folk till sin lyxbåt för att fira födelsedag. Med på resan var bl a Charlie Chaplin som nyligen hade floppat med en film och gått över budget med sin pågående - han ses därför som något av en föredetting på båten. Ombord fanns också Hearsts fyrtio år yngre älskarinna, skådespelerskan Marion Davies. Hon och Chaplin flirtar och Hearst blir efter påpekan och påverkan från unga samarbetsvilliga filmproducenten Thomas H Ince allt mer medveten om och svartsjuk av Chaplins närmanden.
Till slut tar Hearst fram sin pistol för att skjuta sin älskarinna, men träffar istället Ince som avlider av skadorna två dagar senare. Hearst tystar ner historien - på vissa håll med pengar - och den officiella versionen blir att Ince begått självmord.
Detta handlar filmen The Cat´s Meow om. Chaplin spelas av Eddie Izzard som imponerar i en seriös roll och den unga Marion Davies spelas av Kirsten Dunst. Filmen är regisserad av Peter Bogdanovich som har tvingats spendera hela sin karriär i skuggan av sitt tidiga mästerverk The Last Picture Show.
The Cat´s Meow är inte ett mästerverk, men man blir nyfiken på vad som egentligen hände på resan. Vi lär aldrig få veta, men manusförfattaren Steven Peros gissning är snyggt filmad och främst Chaplins inblandning gör scenariot till en av de mest högljudda nedtystningarna kändishistorien har att erbjuda.
Chaplins nästa film blev förresten Guldfeber, han behövde aldrig äta skor igen.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida