fredag, juli 24, 2009

Korröfestivalen 2009 har landat med Kebnekajse

För 25 året i rad pågår nu folkmusikfestival i lilla vackra Korrö i södra Småland. Igår inleddes festivalen med en konsert av Kebnekajse. Bandet består av två trummisar, två basister, en elgitarr och en fiol. Om de började lite stillsamt var andra halvan smått hypnotisk och med ett groove som gjorde det omöjligt att stå still. Gitarren och fiolen lät ibland som två gitarrer och ibland som två fioler. Bandet var såhärtajt. Om man blundade kunde man få för sig att det var ett stort instrument som skapade detta enorma driv.

Tror ni att ni inte gillar svensk folkmusik för att det är för mycket knätofsar och tjo ska ni låna Kebnekajse ett öra. Det är rock i ordets allra fetaste, svängigaste och befriande bemärkelse även om låtarna heter saker som Farmors Brudpolska.

Bandet debuterade redan 1971 och den skiva de släppt i år heter just Kebnekajse och är den första sedan 1978 även om de återförenades redan 2002. De brukade benämnas som ett proggband under det politiska sjuttiotalet men var aldrig riktigt accepterade i proggkretsar. Deras musik var och är instrumental och alltså fanns det inga texter med socialistiska budskap och det fanns lagar på att man skulle ha ett budskap. Både Pugh Rogefeldt och Ulf Lundell kritiserade för att deras texter inte var tillräckligt politiska.

Kanske var Kebnekajse redan då för mångfacetterade för att musikbranschens ofta ganska snäva genréindelningar skulle hålla. Hur ska man egentligen definiera ett band som samma år spelar både på Sveriges största folkmusikfestival och på Sweden Rock Festival? Jag skulle vilja definiera dem som väldigt bra och det är det enda som betyder något.

Läs mer om årets Korröfestival.

Läs mer om Kebnekajse.

Läs mer om - den ena - basistens tidigare band Tages. Göran Lagerberg spelar förresten på en sexsträngad bas igår. Häftigt.

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida