tisdag, januari 19, 2016

Ett lite längre vykort från Dublin

För oss som bor i södra Sverige är det inte mycket dyrare att åka till Dublin än att ta tåget till Stockholm. En långhelg i Irlands huvudstad är en häftig upplevelse. För oss som tycker om att läsa är det inte bara staden som fostrade Oscar Wilde, Samuel Beckett och James Joyce - här finns också farligt många bokhandlare. Chapters Book Store har två fotbollplansstora våningar. De är dessutom billiga och det går att fynda rejält. Min personliga erfarenhet är att väskan är full innan pengarna tar slut. Bland annat av James Joyce epos Ulysses som jag lovat mig själv att läsa en gång för alla. Håll inte andan.
På tal om pengar; måste man äta kostar det. Stadens södra sida - gränsen går symboliskt vid floden Iffey som delar Dublin - må vara lite billigare. Det finns billiga alternativ, men det krävs tålamod för att hitta dem. Annars går det lätt bortåt 150 kr för en helt vanlig hamburgare med pommes och läsk. 
För oss som gillar kött rekommenderas Pitt Brothers. Rejäla portioner, gott som själve den, och med trevlig och kunnig personal. Och glass ingår. Helgens klockrena kulinariska höjdpunkt! Vi var där redan vid fem på eftermiddagen och hade vi dykt upp 30 minuter senare hade vi fått stå i lång kö med många knorrande magar som sällskap.
Dublin och Irland har en lång historia och ett härligt hat mot alla som försöker bestämma över dem - läs: engelsmän - och det finns gott om museum. Slottet har guidade turer som är värda pengarna. Där lär vi oss bland annat att namnet Dublin härstammar från vikingarna som försökte uttala ett ord på irländska (vill man studera det språket finns det på alla vägskyltar) innan det ändrades av engelsmännen som i sin tur inte kunde förstå vad vikingarna sa. The Little Museum Of Dublin är också värt pengarna. Väldigt passionerad guide som bjöd på några 100 års historia OCH skratt på strax över halvtimmen. Bland annat citerade han en författare som beskrev sig som alkoholist med ett skrivarproblem, innan han förklarade att nej, alla irländare är inte alkoholister - men de som inte är det jobbar på det. På samma museum jobbade en annan guide som just avslutat redan nämnda Ulysses efter 30 års läsande.
På tal om prisvärda museum finns det också en mängd museum och gallerier som är gratis. Här kan en frivillig sökmotor vara till hjälp, beroende på vad man är ute efter. Rekommenderas gör en promenad vid Trinity University. De gamla byggnaderna är vackra och ett besök på museet bör hinnas med. 
Och på tal om alkohol - letar ni pubar är det bara att blunda och ta tre steg i valfri riktning. Nationalsporten Guinness går att få i glas för 50 svenska kronor. Även här varierar priserna och det är värt att leta sig lite bortom turiststråken. Det går förstås att fråga efter hjälp och tips. Infödingarna är hjälpsamma och Irland är ett land där det går att prata med främlingar utan att bli anklagad för att vara full och/eller knäpp. Dessutom kan man då passa på att njuta av den ljuva accenten.

Läs mer om liknande:

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida