måndag, januari 11, 2016

Humorrecension: Simon Gärdenfors

Simon Gärdenfors 
Tid: Lördagen den andra januari. 
Plats: Kafe De Luxe. 
Längd: 65 minuter.
Publik: Strax över 100. 
Bäst: Tonen och reaktionerna.
Få saker är så svåra att analysera som humor. Vad är det som avgör om vi skrattar eller är oberörda? Ståuppkomik är också skoningslöst i sitt upplägg på så sätt att det blir tydligt när det inte funkar. Är publiken tyst finns det ingenstans att gömma sig. Simon Gärdenfors behöver inte oroa sig. Med sin föreställning En Slapp Timme inleder han humoråret på Kafe De Luxe med en fullsatt källare där stolarna tagit slut och folk står upp.
Vilken sorts humor har han då, är det kul? Ja, det är kul. Bitvis väldigt kul med små tankar ute i marginalen. Han är inte en sorts komiker som växer på träd. Det är väldigt absurda resonemang. Och ju mindre detaljer han snöar in på, desto roligare blir det. Han är varken rädd för att vara  tramsig eller osmaklig.
Gärdenfors börjar med att berätta att han torkade sig lite slarvigt när han var på toaletten och att det resulterade i att han flickvän dumpade honom. Det är en ganska lång utläggning. Han har också planer på att bilda en duo som han ska kalla Simon & Barnfucker, men har svårt att hitta en kompis som vill vara Barnfucker.
Vissa partier känns mer som undersökningar av var gränsen går än som egentliga skämt, främst när han pratar om pedofili och sitt judiska ursprung (hans mamma är jude, påpekar han, hans pappa normal). Varför kallas det judeutrotning? Judarna finns ju kvar. Var det inte snarare en reducering? Materialet är något ojämnt, oavsett om man blir provocerad eller inte. Publikens reaktioner är ibland intressantare än själva materialet, men han möter ingen halvvägs och det är bra.
Och när det är kul är det väldigt kul. Hans resonemang om att det måste vara praktiskt att vara asexuell slutar med att han kommer fram till att det borde vara enklare att inte få ligga än att få ligga. På tal om att ligga. Simons bror är framgångsrik och tjänar mycket pengar, något deras mamma är stolt över. Hon har till och med blivit erbjuden en bil av brorsan. Simon själv konstaterar att han får ligga mer nu när han börjar bli lite känd. Ska han möjligtvis fråga mamma om hon vill vara med på en trekant? Resonemanget om att han är så osympatisk mot Arbetsförmedlingen att de anställer honom som handläggare drar ner stort skratt.
Bitvis lever showen upp till sitt namn, En Slapp Timme. Möjligtvis skulle det gå att höja tempot lite, men Gärdenfors är något på spåret om han bara utvecklar fingertoppskänslan lite.

Läs mer om liknande: 

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida