onsdag, december 30, 2015

Årets bästa skivor 2015

Innan vi tutar och kör vill jag önska alla ett Gott Nytt År! Vi ses igen efter helgen.

1 Father John Misty – I Love You, Honeybear (Bella Union/Border)
Så här kul brukar skivor från lyckligt nygifta inte vara. Vi slipper tuttenuttande. Men så brukar låtar heller inte heta saker som Nothing Good Ever Happens At The Goddamn Thirsty Crow. Josh Tillman, som pappan heter till vardags, har både hjärta, hjärna och melodier som smälter smör. Harry Nilsson och Randy Newman har äntligen fått en son ihop.
2 Ane Brun – When I´m Free (Balloon Ranger/Universal)
Bara Ane Brun vet hur nästa Ane Brun-skiva kommer låta, om ens hon. På When I´m Free känner hon sig försiktigt men bestämt fram tillsammans med ett lyhört Tonbruket och gör en oftast lågmäld och suggestiv skiva som går att dansa till utan att röra på kroppen. Själen behöver också motion. Och det är något med rösten som gör mig varm inombords.
3 DeporteesThe Big Sleep (Universal)
Ovanligt vanlig pop är inte så vanlig längre. I hörlurar hörs smådetaljer som annars försvinner. Texterna om rädsla och utanförskap tillför ännu en dimension. Love Me Like I´m Gone är en lysande titel. Istället för att älska när det är försent borde vi ge kärlek till någon närvarande istället. Säg allt du kommer önska du hade sagt redan nu.

4 Anna Ternheim – For The Young (Polydor/Universal)
Efter varje skiva verkar Anna Ternheim ifrågasätta sig själv och känna att låtarna nog är slut och att det inte kommer mer. Sedan lämnar hon hemmet i New York och utsätter sig för en ny miljö – förra skivan Nashville, denna gången åkte hon till gamla hemstaden Stockholm – och voila! Varde tio låtar och tio låtar utan onödigt fläsk varde det.
5 Filip Jers Quartet – Plays Swedish Folk (Schmalensee/Border)
När Jan Johansson gjorde Jazz På Svenska, en lågmäld jazzifiering av traditionell svensk folkmusik, skapade han en klassiker. Plays Swedish Folk låter å ena sidan inte som Johanssons skiva, men idén är något liknande när munspelaren Jers och hans kompisar jazzar och bluesar till gammeltjo. Och tjo är med en nypa salt. Småländska mordballader ingår.

Läs mer om liknande:
Publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida