onsdag, december 16, 2015

DVD-boxrecension: The Beatles 1+

När The Beatles släppte samlingen 1 2000 slutade det med att den blev millenniets första dekads bäst sålda skiva. Den innehöll 27 låtar med Ringo och de andra tre som legat etta på listan i England och/eller USA. Förstås i förbättrad ljudkvalitet. Femton år senare kommer  1+. Nu är CD:n mest bonusmaterial och det som lockar är istället de två DVD:er eller Blu-ray som också ingår. Här finns dels alla videos till låtarna på 1 och, det verkliga nördkalaset, en massa mer okända klipp till delvis något mindre sönderspelade låtar på ytterligare en skiva. Dessutom har Ringo Starr och Paul McCartney bidragit med tyvärr märkligt intetsägande kommentarer till vissa låtar. Det roligaste kommentarer avslöjar är att hästen Ringo rider på i videon till Penny Lane inte nödvändigtvis ville som Ringo eller regissören ville.
Många av klippen har skymtat förbi i dokumentärer, men nu får vi dem i sin helhet. Och vi får dem inte bara med både förbättrat ljud – av ursprungsproducenten George Martins son Giles – utan även med förbättrad bild. George Harrisons röda manchesterskor i videon till Hey Bulldog är rödare än någonsin. Just den låten är förresten en av bandets bästa, dessutom fortfarande märkligt okänd för att vara gjord av ett band som inte kan sägas ha gjort många okända låtar. Samma George har ett par stiliga blommiga inneskor som verkligen förtjänar sin inzoomning i en alternativ version av Get Back, alltså inte den från taket. Att det blåste kallt januaridagen 1969 när de spelade på taket i sin allra sista konsert inför publik går att ana på skillnaden i färg mellan John Lennons näsa och resten av ansiktet i Don´t Let Me Down. I de tidiga svartvita klippen är skillnaden också tydlig, om än inte lika stor. För när färgen tillkommer i Paperback Writer och Rain är det som att befinna sig på plats. Inte minst när ljudet är så tungt. Den motorcykelolycka Paul just varit inblandad i spelar också en tydlig roll – hans ena framtand är ännu inte lagad. Och bussarna i Penny Lane-klippet har aldrig varit grönare, Ringos mustasch aldrig mustaschigare. Mustascherna var förresten delvis ett resultat av Pauls olycka, han odlade sin för att dölja ärret.  
I Strawberry Fields Forever uppfinner de numera mustaschprydda pojkarna en ny konstform både musikaliskt och visuellt. Och de gjorde det tillsammans med svensken Peter Goldmann som regisserade. A Day In The Life är också en av de stora upplevelserna, inte minst för att den är så sällan visad. Mer Sverige blir det i den på sitt sätt lika revolutionerande She Loves You, inspelad live i Stockholm i oktober 1963 för tv-programmet Drop In. Sextiotalet började i Sverige den kvällen.
Och så här håller det. Det går att rabbla upp låtar tills luggen trillar av. I videon till Help sitter de på en planka och med bara två gitarrer, en bas, ett paraply och lite glitter skapar de något lekfullt till en textmässigt mörk låt. De var ett seriöst och oseriöst band samtidigt. Samma dag som Help i november 1965 spelade de också in videos för I Feel Fine, Ticket To Ride, Day Tripper och We Can Work It Out. I en alternativ version av den sistnämnda är John och Paul misstänkt fnittriga. En spelades in under lunchrasten – det betyder ju i alla fall att de faktiskt hann äta. Managern Brian Epstein förbjöd att den visades. De äter fish & chips och försöker mima till I Feel Fine. Versionen döptes till I feel fried.
Alla sagor har ett slut och framåt slutet här, närmare bestämt i Something, har de fyra filmats separat vid sina hem med sina respektive i oktober 1969 - sex år och en hel värld bort från inspelningen av She Loves You i Stockholm. De har redan splittrats, men inte offentliggjort det. Då har de under sju omöjligt intensiva års tid rört sig framåt som få andra. Och när de till slut gick skilda vägar hade ingen av medlemmarna ännu fyllt trettio.
Det blir inte mycket bättre än så här, i alla fall inte utan att göra något olagligt. Ta en grå vinterdag och gör den bättre. All you need is love - och den här lådan.

Läs mer om liknande: 
Publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter: , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida