tisdag, april 30, 2013

Fenomenet TEDx hittade till Växjö

 - Tycker du att en idé måste vara nyskapande för att vara värd uppmärksamhet, undrar Maria Estling Vannestål i sitt TEDtalk. Som fyrabarnsförälder lämnade hon med familjens stöd en tjänst som filosofie doktor i engelsk lingvistik för ett mer ekonomiskt osäkert men friare och mer kreativt liv som författare, bloggare och föreläsare.

- Alla upplever motgångar i sina liv, påpekar hon. Frågan är hur man hanterar dem, om man använder dem som ursäkt för att tycka synd om sig själv eller om man använder dem som insikt för att komma fram till vad man egentligen vill göra.

1984 hölls den första TED-konferensen i Kalifornien. De senaste åren har antalet länder med egna event - vill man arrangera ett får man söka licens - blivit fler och fler. I helgen kom fenomenet till Växjö och Palladium där sammanlagt sju talare pratade under temat inspiration under max 18 minuter var för fyrtiotalet deltagare.

Arrangörerna Camilla Ryglert och Tomas Forsman har jobbat länge med att engagera sponsorer, talare och besökare. Forsman påpekar att det bästa med dagen har varit alla diskussioner och möten som uppstår mellan föreläsningarna. Under planeringen var de noga med att se till att det skulle uppstå luckor där man kunde byta idéer.

-  Jag tittar på TEDx istället för nyheter, säger besökaren Sofi Aronsson. Det är inspirerande människor som gör saker de tycker är kul, fortsätter hon. Csongor Konya är en av talarna, men för honom är höjdpunkten att lyssna på den andra.

- Man märker att man inte är ensam i det man gått igenom. Vi kommer från olika bakgrund men har ändå nästan samma erfarenheter, förklarar han. 
Robert Stjärnström, sångare och frontfigur i hårdrocksbandet Machinae Supremacy, talade om nedladdning som en möjlighet och om internet som ett sätt att nå ut. Fildelning är gratisreklam, inte ett hinder.

- Jag växte upp på gränsen till den digitala revolutionen, plötsligt fanns hela världen ett klick bort, menar han. När bandet lade upp sin musik för gratis delning på hemsidan var det mest för vännernas skull. Ganska snart var de uppe i 3 000 000 nerladdningar.

- Hade man inte råd att köpa skivan fick man ladda ner den gratis om man också gav den till någon av sina vänner, berättar Stjärnström. På så sätt fick bandet fans över hela världen. 
Och om Camilla Ryglert tycker att det bästa just nu är att allt faktiskt blev klart i tid och gick så bra har Tomas Forsman redan siktet inställt på nästa år.

- När man fått sin licens kan man göra hur många TEDx som helst, avslutar han glatt.

Publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida