onsdag, februari 20, 2008

Roman Polanski

Roman Polanski är inte bara en liten polsk man med ganska stor näsa och konstig humor. Han gör film också. Från polsktalade långfilmsdebuten Kniven I Vattnet till Pianisten har han förvisso varit ojämn, men man har aldrig kunnat räkna ut honom. Den sistnämnda är t ex en av de bästa filmerna jag sett de senaste tio åren. Jag ser på IMDB att han sedan dess även gjort en filmatisering av Oliver Twist som jag helt missat. På vägen har han gjort klassiker som Repulsion, Rosemary´s Baby och Chinatown. Hit skulle jag också vilja räkna Tess som inte fått den klassikerstämpel den förtjänar, trots tre Oscars (om än inte i någon av de tyngre kategorierna).
På fredag kl 20:00 handlar K Special på SVT2 om Polanski. Då tänker i alla fall jag vara bänkad och klar.
Dagens låt är Hounds Of Love av Kate Bush.

Etiketter: ,

5 kommentarer:

Blogger Thomas O. sa...

Du glömde "Macbeth". Polanski tillhör det allra översta skiktet bland filmregissörer. Han är i samma division som t.ex. Coppola, Kubrick, Scorsese, Kurosawa och Fellini. Fredag kl. 20:00 sitter även jag bänkad.

4:30 em  
Blogger Ola Claesson sa...

Jag har inte sett Macbeth. Väljer att tolka din kommentar som en rekommendation.

Glömde du Hitchcock eller gillar du inte honom?

6:28 em  
Blogger Thomas O. sa...

Aj, aj. Hitchcock var vansinnigt bra när han var som bäst. Men han var för ojämn i min smak.

6:38 em  
Blogger Thomas O. sa...

Javisstja - nu var jag slarvig. Jo, jag rekommenderar "Macbeth".
Och i tillägg: Hitchcock var kanske framförallt bra på kamerateknik o.likn. Bara en så'n sak som att låta kameran passera bakom en pelare så att bilden blir helt svart - när rullen är slut och det är dags för biografkillen att byta rulle! Jag tror det var så han gjorde med "Repet". Och kameraåkningen nedför trappan, genom hallen och ut på trottoaren i "Frenzy" - lysande! Vidare: när Tippi Hedren sätter sig på en parkbänk och sedan den ena fågeln efter den andra landar nära henne ända tills att hon förefaller helt omsvärmad av dem - i "Fåglarna". Men jag tycker ändå att Polanskis "Chinatown" är skickligare gjord än vilken Hitchcockfilm som helst.

9:33 em  
Blogger Ola Claesson sa...

Jag tycker förvisso att Polanski, i likhet med Hitchcock, varit ojämn (men ingen gör väl bara mästerverk?.

Hitchcock var ingen skådespelar-regissör, det har du rätt i. Han visste vad han ville ha, men var inte särskilt öppen för kreativa förslag och ideér från andra. Detta lär ha berott på att han sett filmerna klara i huvudet redan innan de var inspelade.

När en skådespelare ville göra en tagning till gick Hitch till slut med på detta. När skådespelaren efter ett tag påpekade att kameran inte rullade svarade Hitch "no, because I have the take I want - this is for you".

1:18 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida