måndag, januari 12, 2009

Svensk popnörd fyller 50


Per Gessle 1980.

Det finns artister som till varje pris vill provocera och sedan finns det artister som är på ständig jakt efter den perfekta treackordslåten. Texterna handlar om kärlek, refrängen bör innehålla en lagom dos tra-la-la och kanske kan man slänga in ett hej också. Att det är den sistnämnda kategorin som verkar mest provokativ är säkert en ren slump. Medans de utstuderade provokatörerna oftast bara lyckas reta upp den kristna högern lyckas Per-Håkan Gessle från Halmstad regelbundet reta halva Sverige varje gång han släpper en ny skiva. Testa själv att säga att du gillar hans musik och se hur lång tid det tar innan någon blir irritetad. Och då behöver man inte ens nämna frisyrerna.

Dagen till ära listas hans tre bästa skivor:

Moderna Tider, med Gyllene Tider (1981)

Förmodligen den bästa Tom Petty & The Heartbreakers-skivan någonsin av ett band med tre medlemmar från Harplinge. En skiva där nästan alla låtarna - än idag - låter som hits och nästan hälften är klassiker i sin genré. Här blandas brinnande hjärtan med den eviga smärtan, leva livet (livet livet) med funderingar som man har när man just fyllt tjugo och ska skapa en egen identitet. Samt lite sex och sökande efter närhet, lägg till detta en lagom dos vemod och lite extra glimt i ögat. Om inte bandet fått en stor och högljudd skara småtjejer efter sig hade de förmodligen inte varit så bespottade idag.

The Lonely Boys, med The Lonely Boys (1995)

Mats Olsson skrev boken De Ensamma Pojkarna om ett fiktivt popband på sextiotalet och det slutade med att Nisse Hellberg (Wilmer X) och Per delade på ett soundtrack. Så här 14 år senare kan man säga att det låter mer -95 än -65 om produktionen, men det går inte att ta miste på spelglädjen och det stora hjärtat för gamla knastriga vinyler. Här gömmer sig också några av Gessle bästa låtar. Titelspåret, I Wanna Be With You, Apple In The Mud (Oh , baby after all/ We seem to be like John & Paul/ A rubber soul/ A beautiful team) och Genius Gone Wrong sitter lika snyggt som The Beatles pannluggar brukade göra.

Mazarin, solo, (2003)

Den varma akustiska ljudbilden, långt ifrån det oftast kalla maskinella Roxette-soundet, kombinerat med personliga texter gör detta till hans förmodligen mest älskade skiva - tom gubbdiscon Spegelboll fungerar. Här Kommer Alla Känslorna (På En Och Samma Gång) blev sommarens hit och en i sista minuten planerad turné blev årets största. Trots alla framgångar han upplevt verkade han genuint rörd av framgången. För första gången kändes det också som om han togs på allvar i media. I intervjuer fick han prata musik i stället för pengar och när han upprepade att det var den skivan han var mest nöjd med lät det som han menade det. Dessutom är Tycker Om När Du Tar På Mig kanske hans bästa låt. Tack för konserten i Kalmar!

- Du sjunger mycket om kärlek, du har inte funderat på att sjunga om något allvarligare?
- Det finns väl inget allvarligare än kärlek?

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida