tisdag, maj 26, 2009

Intressant bok om mannen vi kallar Gustav Vasa

http://www.albatrossen.info/05/turist/bild/gustav-vasa.jpg

I Lars-Olof Larsson biografi Gustav Vasa - Landsfader Eller Tyrann finns det ett stycke som handlar om omvärldens bild av det Sverige som höll på - och fortfarande håller på - att växa fram.
I Adam av Bremens verk om ärkestiftet Hamburgs historia, skrivet på 1070-talet, finns en exposé över de närmast okända landen i norr, göternas och svearnas land. Mäster Adam pendlar mellan samtida sagesmäns fragmentariska berättelser och myter med rötter i antik tradition av hyperboréerna och andra märkliga folk vid det baltiska havets kuster om cykloper och amasoner. De senare påstås bli havande genom att dricka vatten; deras kvinnliga avkommor blir oerhört vackra, medan de manliga bär hundhuvud som sitter på bröstet. Sverige och dess män beskrivs däremot i övervägande positiva ordalag. Men deras ohämmade pilskhet får kyrkomannen att förfasa sig.

Redan innan Olaus Magnus 1555 publicerade sitt magnifika kulturhistoriska verk, Historia de gentibus septentrionalibus, hade väl kontinentaleuroéernas kännedom om Sverige ökat en hel del. Men i omvärldens ögon har Olaus verk samtidigt bidragit till att förstärka de särpräglade och exotiska dragen hos folken i Nordanlanden. Landen där solen lyste dygnet runt om sommaren och aldrig visade sig vintertid, då snö och is i gengäld täckte både land och vatten. Landen där både hus och barn bevakades av stora ormar, vilka till och med sov i barnens vaggor!
Det finns saker jag känner igen mig i och det finns saker jag inte känner igen mig i denna beskrivning. Vi får dessutom, bland många andra, ett bevis på Gustavs beryktade temperament. Mannen som skulle bli kung flydde från dansk fångenskap genom att klä ut sig till oxdrivare:
Historien renderade honom raljanta öknamn som "kung Oxsvans" och "Gustav korumpa", vilket högeligen förtröt Gustav långt upp i åren. När en knekt under ett dryckeslag i Kalmar 1547 höjde en skål för Majestätet "Gustav korumpa" kostade det honom halsen.
Tuffa puckar i intressant bok.

Läs om Henrik & Fredrik Lindströms Svitjods Undergång Och Sveriges Födelse.

Läs om mitt haltande läsa-historiaböcker-projekt med fler boktips.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida