lördag, mars 01, 2008

Den Tunna Röda Linjen

När regissören Terrence Malick skulle göra comeback med Den Tunna Röda Linjen 1998 passade media på att göra Adrien Brody till stor stjärna. Brody var under flera månader på alla filmtidningsomslag den här sidan Peking.
Malicks film var i sin ursprungliga version sju timmar lång. Filmbolaget tyckte att det var i längsta laget och tvingade honom klippa ner den till 170 minuter. Där någonstans försvann också alla Brodys repliker. Han är i bild väldigt ofta men han säger inte ett enda ord.
När filmen fick premiär verkade det som om Brody led av storhetsvansinne. Här hade han varit på tidningsomslag efter tidningsomslag och hade inte ens en replik?
Filmen utspelas under andra världskriget och skildrar en situation som måste känts avlägsen för de flesta amerikaner, men vars utgång var viktig för Japanernas framfart.
De inre konflikterna skildras mer än de yttre, och det är inte på något sätt en typisk krigsfilm. Det är framför allt en väldigt vacker film, poetisk både till bilder och dialog. Eftersom filmen i stort sett saknar struktur är den en annorlunda upplevelse. Många stora namn dyker upp, både i små och stora roller: John Cusack, George Clooney, Woody Harrelson, Nick Nolte, John Travolta, Sean Penn och John C Reilly.
Terrence Malick föredrar egentligen att titta på fåglar och har bara gjort fem filmer sedan 1969. En sjätte, Tree Of Life, har planerad premiär 2009.
Adrien Brody fick sitt stora genombrott 2002 med filmen Pianisten som han även fick en välförtjänt Oscar för. Just nu är han aktuell i The Darjeeling Limited.
Den Tunna Röda Linjen visas i kväll vid 21:35 på Kanal 6.
Dagens låt är Mardy Bum av The Arctic Monkeys.

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida