söndag, juni 18, 2023

Reportage: Muskelrock 2023

 

Äntligen står det juni i kalendern och på självaste premiärdagen, torsdagen den allra första juni, inleddes årets Muskelrock på Tyrolen i Blädinge.

Tredagarsbiljetterna var slutsålda, som sig bör. Denna helg bestående av camping, gemyt, vänner, korv, alkoholfri öl, nitarmband, jeansjackor, tygmärken och att rocka hela natten och festa varje dag har en trogen och återvändande publik. Egentligen spelar det ingen roll vilka band som är på plats. På Muskelrock är det umgänget som är det viktiga. För många är musiken en bonus. Hela området med camping är ett stort vardagsrum. Självklart skiner solen.

Mer än trettio akter spelar mellan torsdag eftermiddag och söndag morgon. Lokala stjärnorna Crazy Daze inleder och på söndag avslutas det hela med Muskelrockgudstjänst i kyrkan med Wytch Hazel.

 Fredagskvällen består bland annat av Mezzrow som motorsågsriffar med matematisk precision och Wucans psychfolkdiscokrautprogghårdrock. Med lite flöjt. Det uppstår dans i publiken. Svårt charmig upplevelse.

Men Muskelrock toppar ändå lite senare på kvällen. Då är det dags för självaste Candlemass. Bandet från Upplands Väsby debuterade 1986 med ”Epicus doomicus metallicus”. Därifrån fick genren doom metal sitt namn. Stilpoäng. De kommer senast från en turné i USA och Sydamerika.Från San Francisco, Los Angeles och San Paolo till Blädinge.

De är legendariska i metalvärlden och stilbildande. Senaste albumet ”Sweet evil sun” kom för ett halvår sedan och titelspåret är redan en publikfavorit. Om en del av deras generationskamrater numera ärligt talat kanske är hellre än bra är Candlemass fortfarande blytunga och på riktigt.  Det är en kväll när Leif Edlings skapelse lever upp till sitt rykte. ”Solitude” och några till är rent av klassiker på riktigt. Johan Längqvists röst inte bara håller, den blir bättre och bättre med åren.

De nu lätt grånande mysfarbröderna får vuxna människor att skrika rakt ut och njuta av existentiellt mörker bland träden. Visst är det underbart?

 

 

Läs mer om liknande: 

Reportage: Muskelrock 2019

Reportage: Muskelrock 2018 

Hårdrock: Fördomar och fakta 

Hårdrock för nybörjare 

Publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter: , , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida