tisdag, september 07, 2021

Konsertrecension: Amason

 Amason

Fredagen tjugosjunde augusti

Plats: Tyrolen

Publik: 350

Bäst: Musikaliteten.

Sämst: Att sommaren snart är slut.

Betyg: 3

Både vädret och kalendern antyder att sommaren 2021 närmar sig slutet, till och med på Tyrolen. På dagarna kan vi fortfarande låtsas, men kvällarna skymmer allt tidigare och temperaturen är på väg neråt. Amason värmde ändå de tappra årets sista augustifredag. Och det var uppehåll nästan hela konserten.

Amasons medlemmar har huvudsysslor på annat håll, men med det inte sagt att detta är ett sidoprojekt. Snarare ett när-alla-har-tid-projekt. De var också ett av husbanden i senaste säsongen av ”På spåret”. För en rutinerad Tyrolenbesökare är troligtvis det mest kända namnet på scenen Gustav Ejstes från Dungen.

Amanda Bergman har en hes röst som går igenom bruset, till synes utan ansträngning. Redan nämnda Ejstes sjunger också, bland annat sista delen i djurtemat som uppstår med låtföljden ”Älgen”, ”Elefanten” och ”Duvan” där de två första, trots titlarna, är på engelska. "Duvan" gästas dessutom av kvällens DJ Tomas Forssell på gitarr. Han spelar också på ”Flygplatsen”. Annars har bandet huvudsakligen den lite udda sättningen orgel, elpiano, bas och trummor. På tal om DJ så har det alltså varit en helkväll med både DJ och Slowgold som tidigare uppträtt akustiskt.

Amason får ibland kritik för att vara distanserade. Visst, de blir ibland jazzigt introverta. Men Bergman har svårt att stå still, även om hon inte pratar mycket mellan låtarna. Ejstes behandlar ibland sin orgel som om de är på bröllopsnatt. Annars är alla fem oftast djupt förlorade i musiken, till synes egobefriade. Musiken är det viktiga. Kollektivet. Det är drömskt, rytmiskt, ibland svårgreppbart abstrakt.

”Marry me just for fun” och ”You don´t have to call me” är två av höjdpunkterna, båda från senaste albumet “Galaxy 1”. En tvåa är på väg och därifrån hämtas ”Oscillating love”. Från debuten ”Sky city” kommer bland annat favoriten ”N.F.B.”, som är sist ut innan extranumren.

Om extranumret ”Blue moon”, som gästas av Slowgold, är från kommande skivan är det dags att börja köa redan nu. ”Några ord om dig”, med de två sångarna och ett piano, blir extra extranummer. Och då börjar regnet falla igen.

 

Läs mer om liknande: 

Konsertrecension: Amanda Bergman 

Skivrecension: Dungen - Häxan 

Dungen spelade musiken på Tyrolen

 
Publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter: , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida