tisdag, mars 17, 2020

Föreställning: Fredrik Lindström

Fredrik LindströmMänskligheten, föreställningen om oss själva
Plats: Konserthuset.
Publik: Så gott som fullt, ca 780.
Bäst: Lärorikt och underhållande på ett självklart sätt.
Sämst: Att de 90 minuterna går för snabbt.
Betyg: 4

Han är hårdrockstrummis, busringare, författare, poet, filosof, språkvetare,komiker, tv-profil, historiker. Förmodligen en hel del annat också.
När Fredrik Lindström kommer till Växjö med sin föreställning ”Mänskligheten – föreställningen om oss själva” låter han ordet föreställningen hänga lite i luften, dubbeltydigt. Det är inte stand up han gör, även om det skrattas. Det är snarare idéhistorikern Lindström som, i en roligare form än de flesta idéhistoriker mödar med, försöker se på oss (sig själv, dig och mig) utifrån och funderar på hur vi gör det vi gör och inte minst varför vi gör det vi gör.
Frågorna han ställer under föreställningen är sådant vi alla någon gång funderat på. Saker som vi ändå tror vi är ensamma om att fundera på eftersom ingen pratar om det. Vi vill ju inte framstå som dumma i en epok när alla (andra) är så perfekta och intelligenta. Men Lindström håller upp den där spegeln framför oss och, ja, det är lätt att – på gott och ont – både känna igen sig själv och grannen.
Han hoppar vilt runt mellan olika aspekter av ämnet. Ormars flygrädsla. Om att glassar var, eller inte, som det visar sig, bättre förr. Om att dricka sig bakåt i evolutionen. Just den funderingen har han kört innan, som en del av en stand up-rutin, men den fungerar bättre i det här sammanhanget. Om att husvisningars upplägg är ett tydligt exempel på att vi inte är så förnuftsbaserade som vi vill tro.
Fredrik Lindström blir ikväll en lärare som förstått att humor alltid är ett bra sätt att få folk att lyssna, att fånga vår uppmärksamhet. Men för att återvända till att det inte är stand up han gör. Att faktiskt förklara våra beteenden, att angripa dem med den akademiska bakgrund han har, framstår som lika viktigt som att beta av så många skratt som möjligt. Och det blir en bättre föreställning av det. För inte alla komiker vågar vara seriösa och ställa viktiga frågor. Men, som sagt, han är ändå väldigt rolig samtidigt som den röra tråden inte dribblas bort. Eller: samtidigt som den röda tråden ibland snurras i omvägar. Samtidigt som det bjuds på fler skratt än under fem genomsnittliga år på universitet.
Föreställningen är ett utmärkt samarbete mellan Lindströms olika personligheter. Det är rimligtvis ”På spåret”-domaren som ordnat så att Konserthuset är så gott som fullsatt. Det är filosofen och historikern, den Fredrik som med sin bror Henrik skrev och prisades för fackboken Svitjods undergång och Sveriges födelse, som skrivit manuset. Och det är komikern som står på scenen. 

Läs mer om liknande: 
Publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter: , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida