lördag, juni 22, 2019

Bokrecension: Wilmer X - 40 år Av Blues, Svett Och Tårar


Wilmer X: 40 år av blues, svett och tårar
Sven Lindström och Anders Roos
Roos förlag 
ISBN: B000340028

Pildammsskolan i Malmö är för alltid inskriven i svensk musikhistoria. Där livedebuterade Wilmer X den sjunde april 1978. Det betyder att de fyllde 40 år 2018. Detta firades med turné som inleddes på Sweden Rock Festival inför 35 000 i publiken (dessutom bandets tusende spelning) och avslutades under hösten med två svettiga spelningar på himmaplaun på KB. Påstås att biljetterna sålde slut på en minut. Och någonstans där mellan spelade de inför sådär 20 000 personer under Malmöfestivalen. Det där med att man inte blir profet i sin egen hemstad stämmer inte på Wilmer X.

Av allt detta har det nu även blivit en bok. För oss lite nördigare nördar finns det en begränsad upplaga – eller fanns kanske är bättre att skriva – i 500 numrerade exemplar där en live-DVD, en exklusiv bild och signaturer ingår. För er som inte menar att Jalle är gud finns boken även till ett mer rimligt pris. För det är en bok värd att läsa.

Grunden utgörs av texten som var med i Arkiv X-boxen som kom 2001, det vill säga bandets historia från a till x berättad av medlemmarna, men med nya citat instoppade. Och uppdaterad för att även täcka in vad som hände 2001 till 2018. Vi får bland annat veta vad som ledde till att de packade ihop 2006. Plus bilder, bilder och bilder. Och medlemmarnas tips om vilka låtar som är bäst att ladda upp med inför konserter. AC/DC verkar vara en favorit. Jalle Lorensson menar att hans viktigaste insats för bandet är att han alltid såg till att det spelades vettig musik i bussen när det begav sig.

Som besökare av många av sommarens konserter, min psykolog säger att jag inte behöver berätta exakt hur många, är de tydligt att det fortfarande beger sig live. Även om Wilmer X inte längre är aktiva. Eller? Boken slutar med att Nisse Hellberg avslöjar att sommaren var alldeles för bra för att inte få en fortsättning. Vi syns kanske längst fram till sommaren.


Läs mer om liknande:
Intervju: Nisse Hellberg om Peps 
Konsertrecension: Nisse Hellberg sitter som en vante 
Bokrecension: Historien om Nisse Hellberg och Wilmer X 


Publicerades ursprungligen i Jefferson.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida