tisdag, april 21, 2009

Brideshead Revisited återbesökt


http://www.coopersmiths.com/pix/castle_howard2.jpg

Har du någon gång drömt om att vara en del av det tidiga 1900-talets brittiska aristokrati? Sherry till frukost, daglig vildsvinsjakt, giftermål som politiskt spel och stärkkrage i sängen?
Då hoppas jag du läst Evelyn Waughs bok Brideshead Revisited/ En Förlorad Värld från 1945 eller sett tv-serien från 1981 eller kanske filmen från förra året.

DN publicerade en intressant artikel i lördags som handlar om huset Brideshead som numera är ett turistmål, men även om författaren Waugh och hans liv. Det är en intressant historia och en imponerande byggnad som började byggas redan år 1700. Det var det största och mest påkostade privata bygget i dåtidens England. Mest slående är kupolen, med sin berömda taknålning av Antonio Pellegrini. Även fontänen på husets baksida sätter sig på näthinnan för alla som sett tv-serien. 1940 härjades slottet/godset av en storbrand, man kan fortfarande se spår av rök i taket.

Kanske något att boka in till nästa Englandsresa? Befinner ni er i närheten tar ni tåget till York i grevskapet North Yorkshire i nordöstra delen av landet. Vid stationen möts man av den vackra Julia, Sebastians syster, som kör en den sista halvmilen till Castle Howard som det egentligen heter. Äventyret kan börja.

Läs mer om tv-serien Brideshead Revisited.

Etiketter: , , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida