torsdag, april 16, 2009

Generation Kill äntligen på SVT

Hur gör man en tv-serie där tristess spelar en av huvudrollerna utan att tråka ut tittaren? Jag vet inte, men The Wire-männen David Simon & Ed Burns vet tillsammans med regissörerna Susanna White och Simon Cellan Jones. I serien Generation Kill får vi följa ett gäng amerikanska soldater i Bagdad. Serien spelades in under sex månader i Namibia, Mozambique och Sydafrika.

Serien skildrar inledningsfasen av Irak-kriget i början av 2003 och vi följer marinsoldaternas vardag, om det nu är rätt ord. Istället för att skildra striderna - den första egentliga eldstriden där soldaterna är inblandade sker i del fem av sju - är det den vardagliga tristessen och soldaternas olika sätt att hantera situationen som skildras. Vanligast är att de sitter i en jeep och retar varandra, sjunger acapella eller väntar på att något, kanske, ska hända. Men helst inte.

Man kan tycka att vissa av karaktärerna är stereotypa, och det är de kanske. Men vissa människor är stereotypa. När man känner någon vet man ofta hur de ska reagera i vissa situationer, hur de kommer bete sig. Armén har en förmåga att dra till sig en viss sorts människor. Tom i en sådan husmoder-miljö som den svenska lumpen hade jag befäl som trodde de var med i Full Metal Jacket.

I Sverige har Generation Kill blivit mest omtalad för att Alexander Skarsgård spelar en av huvudrollerna. Det är kul att konstatera att han, när han har ett bra manus, är precis så bra som man alltid trott att han hade potential att vara. Att han gör rollen som Brad "Iceman" Colbert helt utan tillstymmelse till svensk accent är inte mindre imponerande. Värt notera är dessutom att han var en av de skådespelare i serien som fick mest uppmärksamhet även i USA.

Serien bygger på boken med samma namn, som i sin tur bygger på tidningsartikeln The Killer Elite som skrevs av Evan Wright. Han var i Irak i mars-april 2003, utsänd av Rolling Stone. Han är även med i serien, där han kan ses göra anteckningar till reportaget som blev boken som blev tv-serien. Länken ovan erbjuder läsning av hela reportaget.

Generation Kill är inte en typisk krigsskildring, innehåller inga hjältedödar, inga romantiseringar. Det handlar om några tjugoåringar som hamnat i en situation de hanterar mer eller mindre bra och med mer eller mindre förtjusning. Närmare kriget än så här vill jag inte komma.

1: Missa inte.

2: Ha tålamod.

Första delen av Generation Kill visas på SVT2 i morgon 22:30.

Etiketter: , ,

4 kommentarer:

Anonymous bloggare på icedaniel.se sa...

Tyckte inte att det var så bra faktiskt !

6:39 em  
Blogger Ola Claesson sa...

Den kan verka seg i början, men som sagt: ha tålamod! Det kan ju också vara så att den inte är din typ av serie. Det är helt okej isf.

12:32 fm  
Anonymous Anonym sa...

En jätte bra serie och bok, verkligen värd att titta på (fast serien har ju redan sänts på svt). Bara så du vet så heter boken inte The killer elite utan det var artikel som Evan Wright skrev för tidningen rolling stone. Boken har samma namn som serien generation kill.Bara lite meningslös fakta.

6:36 em  
Blogger Tam Domherre sa...

Den är klart sevärd. Klockrena vassa repliker och en ny syn på militären. Om det stämmer i verkligheten alla gånger vet jag inte.

4:45 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida