torsdag, januari 15, 2009

Brideshead RevisitedBrideshead Revisited/ En Förlorad Värld har enligt sitt DVD-omslag blivit framröstad till den bästa engelska tv-serien någonsin. Den kom 1981 och baserades på Evelyn Waughs roman från 1945, alltså bara några år efter ramhistorien utspelas. Som seriens manusförfattare anges John Mortimer, men det har senare kommit fram att inga av hans manus användes. Istället var det seriens producenter Derek Granger och Martin Thompson samt regissörerna Charles Sturridge och Michael Lindsay-Hogg som skrev det manus som filmades.

Serien utspelas i England under mellankrigstiden och handlar om en lagom inavlad adelsfamilj som sitter i sitt slott på landet och dricker en massa te och sherry. Berättartempot är emellanåt så långsamt att Kristina Lugn framstår som Motörhead i jämförelse. Tempot är oftast inget problem, manuset är välskrivet och skådespelarna är genomgående klockrena i sina skildringar av stiff upper lip-världens centrum. Här föraktas människor som jobbar för pengar. Sociala reformer föraktas och religionens inverkan på familjens interna relationer skildras. Rather amusing, wouldn´t you say, old chap?

Allt är inspelat på plats, bl a på Castle Howard och de i engelska tv-sammanhang vobbliga väggarna lyser med sin frånvaro. Venedig, New York och Paris används också snyggt Vad som inte lyser med sin frånvaro är roliga hattar av den modellen som kungafamiljen fortfarande bär. Och äntligen förstår jag varifrån Eddie Izzards skämt om oh, Sebastian kommer ifrån.

Har man elva tv-timmar över rekommenderas Brideshead Revisited. Om man är anglofil med historiskt intresse är det här brittporr av hög klass. Marginaljustera

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida