måndag, september 15, 2008

Before The Devil Knows You´re Dead

Du behöver pengar. Nu. Dina föräldrar äger en smyckebutik. Eftersom du vet hur deras rutiner och larm fungerar bestämmer du dig för att råna den, allt är ändå försäkrat. Rånet ska utföras en lördag, för du vet att din mamma inte jobbar då. Din bror, som behöver pengar ännu mer akut än du själv, ska utföra rånet. Han bestämmer sig för att bara vara chaufför och anlitar en kompis som utför rånet. När rånet äger rum slutar det med att din bror ser sin kompis trilla ut genom glasdörren - skjuten.

Det här skulle kunna utvecklas till en dålig actionfilm. Istället fokuserar den på det psykologiska efterspelet när man kanske snarare förväntar sig biljakter och skjutande. Det är möjligt att drivna skådespelare som Ethan Hawke (brodern), Albert Finney (fadern), Marisa Tomei (hustrun) och Philip Seymour Hoffman i huvudrollen får det att verka bättre än det är, men ibland verkar saker bra för att de är bra.

Hoffman är också den sortens skådespelare som äger alla filmer han medverkar i. Oftast ser det ut som han inte ens behöver anstränga sig. Han har varit en personlig favorit sedan jag av en slump såg Magnolia och Happiness samma helg i början av 2000-talet. Den här gången gestaltar han ett riktigt praktarsle. Jag är också imponerad av att han har kommit så långt som han gjort i en av världens mest utseendefixerade branscher. Han är ingen klassisk snygging. Kul att talang ibland talar högre än ett vackert leende. Och jag misstänker att jag tidigare underskattat Tomei, kanske för att hon är bättre på att gestalta roller än på att välja dem. Här är hon i alla fall trasig och neurotisk på ett så övertygande sätt att man blir orolig för henne på riktigt.

Sidney Lumet, som också regisserat klassiker som Serpico, Dog Day Afternoon och Network, har med sitt CV inga problem att få de skådespelare han pekar på. Before The Devil Knows You´re Dead är faktiskt i samma klass. I likhet med de ovanstående är det ingen må bra-film, men man njuter ändå. Det gör man alltid av bra film, även om allt går käpprätt.

May you have food and raiment, a soft pillow for your head; may you be 40 years in heaven, before the devil knows you're dead - Irländsk toast

Dagens låt är Broken, Beat & Scarred av Metallica.

Läs mer om Before The Devil Knows You´re Dead.

Läs mer om Philip Seymour Hoffman.

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida