måndag, september 08, 2008

Grotesco borde vara måttstock för svensk humor

Det är sällan jag fastnar för svensk tv-humor. Den är oftast ganska urvattnad och förutsägbar, känns sällan fräsch. Grotesco är ett lysande undantag. När SVT för två år sedan lät några olika komikergäng producera 30 minuter var och sedan lät folk rösta fram vilka som skulle få göra åtta halvtimmar vann Grotesco. De fyra timmarna som följde i oktober 2007 blev något som inte liknar något annat som gjorts på svensk tv. Serien är ett sketchprogram a la Monty Python´s Flying Circus och de olika delarna knyts också ihop på ett liknade sätt med sketcher som flyter in i varandra och karaktärer som återkommer. Varje avsnitt har också ett tema, tanken var att alla humorsmaker skulle bli tillfredsställda. Del ett är t ex för folk som gillar Göteborgshumor från sjuttiotalet (Portal Till Göteborg) och i del två görs det satir på Skärgårdsdoktorn, där skildringen av den romantiserade mysigheten ifrågasätts, och UR:s engelskaprogram parodieras när en utbytesstudent hamnar mitt i spännande trafficking.

Det mest kända ansiktet i Grotesco är Henrik Dorsin som även medverkar i Parlamentet. En parodi på detta program förekommer i inslaget Dellert, ett program där fyra komiker skämtar om operasångerskan Kjerstin Dellert.

Tonen i Grotesco är ganska skruvad och rör sig över bl a parodi, satir och ironi. Genomgående för de sammanlagt nio avsnitten är att de vågar gå utanför mallen och ofta ta skämten lite längre än vanlig svensk komedi. Detta resulterade förstås inte i några Svensson, Svensson-tittarsiffror, men serien blev omdiskuterad och har redan fått något av kultstämpel. Enligt Dorsin diskuteras nya avsnitt. Kanske får vi till slut veta hur det gick för den lille, lille drängen? Drunknade han verkligen?

Dagens låt är This Is Not A Test av She & Him.

Läs mer om Grotesco.

Läs mer om Grotesco på DVD.

Se Henrik Dorsin i Parlamentet.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida