fredag, september 12, 2008

Bara en Ed McBain till

Ed McBain är en av mina favoritförfattare och definitivt den jag läst flest titlar av. I hans serie om poliserna vid Isolas 87:e distrikt har jag läst 40 av de sammanlagt 55 böckerna han skrev mellan 1956 och 2005 när han gick bort i sviterna av den strupcancer som han faktiskt besegrat men ändå var försvagad av.

Ed McBain blev 78 år och lade grunden för polisgenren. Innan honom var polisen i deckare klantiga snubbelpajsare i pusseldeckare (se t ex Agatha Christie och Arthur Conan Doyle) eller våldsamma mutkolvar i privatdeckar-romaner (se t ex Raymond Chandler och Dashiell Hammett). McBain var den första som skildrade poliskollektivets arbete på ett realistiskt sätt och fick en svensk motsvarighet i Sjöwall & Wahlöös utsökta serie böcker om Martin Beck - de var även tidigt ute med att översätta McBain till svenska. Med hjälp av kvick dialog och ett öga för att göra även karaktärerna i historiernas utkant trovärdiga lade han grunden för en genre som idag ofta toppar försäljningslistorna.

Under sitt egentliga namn Evan Hunter skrev han The Blackboard Jungle som innehöll Rock Around The Clock som av vissa - förvisso helt felaktigt - gav Bill Haley äran att ha uppfunnit rock´n´rollen, året innan Elvis Presley slog igenom. Han gjorde också manuset till Alfred Hitchcocks The Birds. Det blev senare ett stående skämt i 87-serien att karaktären Meyer Meyer hatar fåglar på grund av den "hemska filmen, vilken sjuk hjärna kom på den historien?".

Nu har jag bara en oläst McBain hemma och med bara sammanlagt femton kvar blir det förstås svårare och svårare att faktiskt hitta de man inte läst. Men jakten fortsätter. Tur att det finns så många antikvariat.

Dagens låt är Coming Back av Gotye.

Läs mer om Ed McBain.

PS. Bilden har ingenting med McBain att göra DS.

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida