onsdag, juli 09, 2008

Spionserien Spooks är trevlig att låna på DVD

Den brittiska spionserien Spooks verkar vilja göra livet så hopplöst som möjligt för sina karaktärer. Man kan trösta sig med att det i alla fall skiter sig väldigt välskrivet. Hellre en bra serie som är tuff att titta på för att karaktärerna har det svårt än en dålig serie där alla har det bra.
Spooks kombinerar psykologiseringen av agentlivet a la John LeCarré med Ian Flemings popcornifierade James Bond-variant där lösningen aldrig är längre bort än en jaktscen.
Något som gör att Spooks dessutom är så spännande som genren kräver är det faktum att huvudkaraktärerna kan försvinna till Chile eller dö mitt en säsong. Det är ovanligt med tv-serier där man inte vet om huvudkaraktärerna ska klara sig. Intrigen bygger på saker som man - i alla fall som lekman - tror skulle kunna hända. Det handlar inte om galna vetenskapsmän som ska kolonisera månen och starta en ny människosort av alfamän och -kvinnor. Serien har på ett bra sätt använt sig av terrorism och religionsmotsättningar - kalla kriget är slut och terrorism är den nya ryssen - utan att utnyttja stereotypa skildringar av muslimer (eller för den sakens skull amerikaner). Man frågar sig ständigt hur mycket av det som skildras som faktiskt pågår utan att man vet om det.
Dramatiken ligger inte i explosioner eller kapningar av rymdfärjor. Dramatiken ligger ofta i små detaljer, karaktärernas relationer och seriens realistiska känsla gör att man kan relatera till vad karaktärerna går igenom. Lika mycket fokus läggs på deras inre liv som på det yttre. Manusförfattarna verkar tänka ett steg längre, både vad gäller karaktärerna och de politiska intrigerna.
Om man som jag dessutom är en sugare för den brittiska accenten i förhållande till den vanligare förekommande jämntjocka amerikanska diton kan man förstås också njuta av det flertal varianter som skådespelarna bjuder på. Bäst är Shauna Macdonald som med sin Edinburghaccent får mig att drömma om en flytt varje gång hon öppnar munnen.
I Sverige sänds Spooks torsdagar 21:00 på Kanal 9. Vill man göra det enklare för sig kontaktar man en man eller två med skägg och lånar en DVD-box.
Dagens låt är Caravan av Van Morrison.

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida