tisdag, mars 04, 2008

Philemon Arthur & The Dung

När den skånska duon Philemon Arthur & The Dung tilldelades en grammis 1972 resulterade detta i att priset lades ner för femton år. In Kommer Gösta kan man sjunga med i vare sig man vill eller inte. Det är så med Philemon Arthur & The Dung. Det är lätt att missa poängen, ungefär som en musikalisk version av South Park. Man kan se det på en ren skrattnivå, men det finns mer där om man vill. Aldrig förr har så mycket dragspel, grytor och element gjort så mycket för så få under så lång tid.
Texterna kan verka naiva, men om man lyssnar en gång till smyger lite samhällskritik sig in här och där.
Du har mat i din mage/ Du har pengar på din bank/ Du har bensin i ditt vrålåk/ Du har färg i din tv/ Men du har ingenting i din hjärna
- Ingenting I Din Hjärna
I eposet Men Va Fanken (vissa låttitlar är bättre än andra) finns de bästa kakburks/elements-pukrullningarna pophistorien har att erbjuda. Deras låttitlar förtjänar ett eget kapitel. Vardagsbetraktelser som Dyngan Rinner i Takt och Henning I Sin Pressening blandas med existentiella funderingar som Jag Vill Va I Fred, En Förtorkad Kaffeböna och Du Är Min Enda Vän och mer filosofiska saker som Subjekt Och Predikat, Urmaka Är Tiden samt den subtila Låt Den Hänga Ute. Var Är Flugsmällen? låter lite som Joy Division.
Musikens Historia Del 1 & 2 är en samling med 35 låtar som kommer förändra ditt liv en smula eller ge dig huvudvärk. Glöm inte: All makt åt Folke!
Det är en kossa på ängen/ Den kommer gående och säger/ Mu mu mu mu mu mu mu mu mu/ Mu mu mu mu mu mu mu mu mu
- Djurvisa För Barn
Dagens låt är Jag Mår Så Illa av Philemon Arthur & The Dung.

Etiketter:

3 kommentarer:

Blogger Thomas O. sa...

"Tänk va' naturen e' underbar" (Heter den så?) är en underbar låt. De som säger att proggen var humorbefriad har fel.

9:00 em  
Blogger Ola Claesson sa...

Vet inte på rak arm vad låten heter... Återkommer.

12:07 fm  
Anonymous Fredrik sa...

Haha! Det var ett dåligt återkommande. Haha!

10:04 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida