torsdag, mars 27, 2008

Nisse Hellberg för dummies - en liten guide


Nisse Hellberg & Peps Persson
- Röster Från Södern (1994)

På sin första soloskiva jobbade Nisse med ett stort band innehållandes både klaviatur (piano och orgel), körer samt en blåssektion. Det låter mycket New Orleans om resultatet. Peps sjunger fyra låtar och bidrar även med munspel och gitarr. Arrangemangen varierar från bara sång och gitarr till bluesstorband. Antalet låtar med ordet blues i titeln: fyra.

Xtrem (2001)

Motsatsen till föregångaren. Nisse spelar själv gitarr, munspel och bas och tar hjälp av Stefan Sundlöf på trummor. Mer än så blir det inte. Ljudet är avskalat, inspirerat av den tillbaka-till- gå-mentaliteten som präglar det amerikanska skivbolaget Fat Possum och en medveten motreaktion på trött gubb-blues. Inte lika lättlyssnad som de övriga skivorna. A.L.M.O.B.I.T: en.

Snackbar Blues (2006)

Förvisso med blueslåtar i botten, men iklädda en rockabilly/wacka-wacka kostym och med snabbare benföring än föregångarna. Helltones bjuds in som kompgrupp med bl a ståbas och gör ett klassiskt lapptäcke utan att det blir nostalgi. Ljudet av fyra personer i cirkel. En sån där skiva där alla låtarna känns som den bästa. A.L.M.O.B.I.T: tre.

En Tiger I Tanken (2007)

Den första Nisse-skivan där låtarna skrivits i ett sjok och inte är tagna från passar-inte-riktigt-Wilmer, sparas-till-senare-lådan. Låter väldigt homogen. Till stor del samma musiker och kanske lite hårdare än föregångaren. Det hörs att de gjort ett rejält antal spelningar sedan sist. Nisse bekräftar sin särart med glömmer använda ordet blues i någon låttitel.

En Modern Man (2009)

Man kan misstänka att skivans titel är lätt ironisk, här tar han nämligen ytterligare ett steg bakåt genom att bara använda akustiska instrument. Här finns den politiska Bok I Retur som i all sin stillsamhet är en av de argaste låtarna Nisse har skrivit. Returen motiveras med jag vet mycket väl att er bok är en hit/ Ja, runt hela vår värld kallas det en helig skrift/ Men den avänds ju som manual att ta livet av kvinnor och barn/ Ta emot, lös ut min bok i retur.

Dagens låt är Det Kokar Ner Till Ren Blues av Nisse Hellberg.

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida