måndag, mars 24, 2008

Tre dagars aikido

Hemma igen från aikidolägret. Ungefär elva timmars träning på tre dagar, varav nästan samtliga de två sista dagarna. Det har varit kul och utvecklande. Har fått Jan Hermansson-biografin signerad med en personlig hälsning. Hermansson är för svensk aikido vad Toshiro Mifune är för De Sju Samurajerna. Han inledde sitt pass med jag vill börja med att påpeka att jag både på och utanför mattan föredrar att kallas... vad vill han kallas? Gud? Shihan Hermansson? Vill han inte bli tilltalad alls? ...Janne. Jag vet inte varför jag trodde han skulle vara krånglig, men det finns folk med betydligt mindre än honom i bagaget som inte kunnat hantera det. Han visade sig vara en lätt haltande man med vänligt ansikte och plirande ögon. Men jag skulle inte vilja möta honom med svärd.
Min nervositet gick i alla fall över och resten av lägret var räkmacka. En ganska svettig och bitvis lite blåslagen räkmacka, men ändå. På lördagkvällen var det stor middag med kyckling och potatisgratäng. Det var väldigt gott. Efter fem timmars träning tidigare under dagen hade förvisso vilken överkörd grävling som helst varit acceptabel, men det var väldigt god potatisgratäng. Saken blev inte sämre av kladdkaka och glass till efterrätt.
Det pågick tre pass parallellt på olika mattor, en timme långa och med femton minuters paus mellan varje. Jag valde i första hand de som hölls av instruktörer jag inte kände till sedan tidigare.
Jag hamnade av misstag på två vapenpass, men de var givande. Tycker oftast inte att vapenpass är så roliga, även om vapenträningen ger svar på många frågor om varför teknikerna ser ut som de gör. Söndagen blev en liten best of-dag med instruktörer jag kände till och visste att jag gillade samt ett jag ångrade att jag missat på lördagen (en av instruktörerna visade sig vara väldigt lik mamma, om än mycket bättre på hårda fall).
Lägenheten vi hyrde var tapetserad med samma tapeter som fanns i rummet jag sov i när jag var liten och bodde hos mormor och morfar på somrarna, samma vita skjutdörrar också. Jag sov väldigt gott.
Det var tre dagar som gick snabbt med trevligt sällskap, nya ideér och infallsvinklar. Den förväntade träningsvärken uteblev däremot. Är förvisso lite stel i ben och nacke, men jag skulle inte vilja kalla det träningsvärk. Måste vara påskgodiset som är smärtlindrande.
Nedanstående är hämtat från Wikipedia. Dojo är japanska och betyder träningslokal.
Jan Hermansson är troligen den svenska utövare som det finns flest anekdoter och historier kring. Till dessa hör berättelsen om hur han höll ut en instruktör på Hombu dojo som var känd som nybörjarplågare genom fönstret, med frågan "Hårt eller mjukt?"
Respekt.
Dagens låt är Ett Fritt Fall av Wilmer X.

Etiketter: ,

1 kommentarer:

Blogger Fredrik Adolvsson sa...

Det här är inte ett test!

11:10 fm  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida