tisdag, augusti 02, 2022

Reportage: Kalas! har premiär på Tyrolen

Efter flera års uppehåll är det åter dags för Kalas-turne. Premiären skedde på Tyrolen i Blädinge utanför Alvesta på fredagen.

Första upplagan var redan 1997. bob hund (inga versaler) var med redan då. Några andra av kvällens artister var inte födda. De sju (plus DJ) artisterna gör att det går att ha en helkväll för den som vill. De spelar mellan trettio minuter (Gina Dirawi och Esther) och nittio (Markus Krunegård). DJ Tomas Forssell avslutar runt midnatt, i alla fall denna kväll.

Spelschemat är tajmat och klart in i minsta detalj. Det sätter höga krav på arrangörerna och de som jobbar bakom de två scenerna för att allt ska klaffa. Vädret blandar lite regn med övervägande sol. Tyrolen tycks vara på ständigt glatt humör så det spelar ingen roll vilket.  

bob hund debuterade på skiva 1993 och har en timme på sig. Där många band vägrar sluta älta sitt utanförskap har bob hund istället gjort det till en styrka. ”På vår fest får du gå endast utan inbjudan”, konstaterar de i ”Bli aldrig som oss, bli värre”. Det är en av många låtar de inte hinner spela. De har, tvärtemot andra band, blivit mindre musikaliskt krångliga med åren, men passar fortfarande inte i något fack. Av publiken att döma fortsätter de tilltala ungdomar som inte är populärast i klassen. Thomas Öberg får snabbt publiken att äta ur hans hand.

 Jämfört med bob hund lägger Cherries publik något mer tid på sina frisyrer innan de går hemifrån. Hennes moderna r’n’b med svenska texter har gjort henne till kvällens största artist om vi ser till spelningar på Spotify. Skildringarna av ett liv i Stockholms innerstad, eller möjligtvis var som helst där det finns olycklig kärlek, står ut bland träden, traktorerna och kossorna i Blädinge och skapar en intressant kontrast. Hon bjuder på snygg  ljusshow och delar ut röda rosor till publiken.

För de i publiken som kör hela distansen blir det några tvära musikaliska kast under kvällen. Kanske upptäcks en ny favorit. Det är väl något av det bästa med festivaler, att bekant och obekant blandas. Att det hela utspelas i så fin miljö gör saken ännu bättre.

 

Läs mer om liknande: 

Konsertrecension: Markus Krunegård

Konsertrecension: bob hund 

Reportage: Tyrolens progg- och visfestival 

Reportage: Växjös visfestival 

Publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida