fredag, maj 08, 2020

Florian Schneider (1947-2020)


I veckan nåddes vi av nyheten att Kraftwerk-grundaren Florian Schneider lämnat oss efter att ha drabbats av cancer. Schneider månade om sitt privatliv och hade varit nöjd med det faktum att det tog över en vecka innan hans bortgång nådde media. Han tillhörde kategorin konstnärer som trodde på att det är verket som är det viktiga, inte artisten bakom.
Som en av de två centralgestalterna i ett av de mest inflytelsrika banden från 1970-talet (trots att de notoriskt skygga tyskara tackade nej till ett samarbete med en Michael Jackson på väg mot toppen) och framåt är det svårt att överskatta hans inflytande. Vila i frid och njut av resan längs den eviga motorvägen. 
Kraftwerk turnerar fortfarande med den andra grundaren Ralf Hütter i spetsen, men Schneider lämnade bandet 2008. Han angav, förstås, ingen anledning. 
Bilden föreställer den tyska versionen av omslaget till bandets kanske mest kända skiva, The Man-Machine, från 1978. Från vänster till höger: Karl Bartos, Ralf Hütter, Florian Schneider och Wolfgang Flür.

Läs mer om liknande:

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida