fredag, augusti 24, 2012

Bill Fay tillbaka med ny skiva efter 40 år

BILL FAY
Life Is People
(DEAD OCEANS/BORDER)
I början av sjuttiotalet gjorde engelsmannen Bill Fay de två skivorna Bill Fay och Time Of The Last Persecution som hyllades av kritikerna men inte sålde. Sedan dess har han blivit kult i ordets rätta bemärkelse. De släpptes på CD 2005 och nu, efter en liten nätt paus på 40 år med långsamt växande anseende, är han aktuell med sin tredje studioskiva Life Is People.
Låten Be At Peace With Yourself låter som den heter. En pastoral psalm med piano och försiktig orgel som sedan långsamt byggs upp med gitarrer och körer. Och en sårbar men stabil röst som vet vad den pratar om. Gospel möter engelsk folkmusik möter storstaden. Det låter som om John Lennon producerats av Rick Rubin en stjärnklar natt.
Musiken är vacker utan att vara smörig, samtidigt som den gör motstånd. Sakral, lantlig och vacker är de tre ord som oftast dyker upp när man lyssnar. Här finns en dos av den sortens sorgliga stråkar som britterna är så bra på - lyssna på Never Ending Happening - och som med fördel hittas hos till exempel Nick Drake. Om Drake fått leva och uppnått sin sextiofemårsdag är det inte alls omöjligt att det varit så här han låtit. Upptemponumret This World låter som om Nick Lowe varit sångare i Wilco och Wilcosångaren Jeff Tweedy dyker faktiskt upp och sjunger duett. Här finns en tolkning av Wilcos moderna klassiker Jesus Etc. Deras beundran tycks alltså ömsesidig.
Världen är liten, men sällan så här vacker. Som att sitta på en brygga och se solen gå ner efter en lite för lång dag.
Missa inte:
Läs mer om liknande:
Texten publicerades ursprungligen i Smålandsposten

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida