måndag, juni 29, 2009

Jacksons bortgång räddar sommarredaktionen

http://imagesource.allposters.com/images/pic/RSPOD/RS081~Michael-Jackson-Rolling-Stone-no-81-April-1971-Posters.jpg

Det pratas om nyhetstorka i tidningarna på sommaren, men sommaren 2009 behöver de inte oroa sig. Efter Michael Jacksons bortgång förra veckan kan de plundra hans bortgång med uttalanden och analyser av missbruk, förlorad barndom och bortkarvade näsor tills landet börjar puttra igång igen och nästa säsong av Idol börjar. Jag skulle tro att det jublas lite bakom kulisserna på en och annan tidningsredaktion just nu.

Oavsett vilken av de fyra stora svenska tidningarnas nöjessidor man går in på kan man läsa fler artiklar. Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter tar det oväntat lugnt, men Aftonbladet och Expressen fullföljer sina roller som skvallertidningar.

Jag har inte läst allt, men kan heller inte påstå att jag kunnat låta bli att läsa och undra över gåtan. Jackson var ingen av mina stora favoriter, men jag kan inte förneka hans storhet och inflytande. Dessutom var han en sorts superstjärna som garanterat inte kommer finnas i framtiden. Musikvärlden blir mer och mer fragmenterad, albumet tycks ha förlorat slaget mot den enskilda låten, musikvideon har spelat ut sin roll och det blir svårt för en man eller kvinna att bli lika ikonisk som Michael Jackson. I alla fall inom musikvärlden. Det är därför inte bara en musiker och ikon som nu gått bort - tidningarna säger lika mycket farväl till en epok inom musikvärlden. Och de kommer dra ut på det tills den sista stenen är vänd. Hur ovärdigt det än är kanske det är ett oundvikligt slut för någon som aldrig hittade ett normalt liv utanför strålkastarljuset.

Läs mer om Michael Jacksons bortgång.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida