måndag, april 06, 2009

Ripping Yarns: ett måste för Michael Palin-fans

http://www.ezydvd.com.au/g/i/p/783633.jpg

1977 och 1979 gjordes nio avsnitt av komediserien Ripping Yarns. Jag har letat efter den länge. Det faktum att serien skrevs av Michael Palin och Terry Jones, inte helt okända från Monty Python, kan ha något med saken att göra. Palin, som förmodligen är min favorit-Python, spelar huvudrollen i samtliga avsnitt och har också några mindre roller.

Av de tre första avsnitten skrattade jag mest åt Escape From Stalag Luft 112B som utspelar sig under första världskriget. Palin spelar en engelsk soldat som hamnat i tyskt fångläger och försöker fly en gång om dagen, förutom på helgerna när han försöker fly två gånger om dagen. När han blir förflyttad till tyskarnas mest fruktade läger slutar det med att alla andra fångarna flyr och sedan även vakterna. Men han vägrar gå ut genom porten, trots att den är öppen. Han har nämligen byggt ett flygplan av toapappersrullar och vill inte att allt arbete ska vara förgäves.

Ripping Yarns är inte ett sketchprogram, varje avsnitt har en handling från start till mål. Ordet genreparodi dyler upp mer än en gång - det är knappast en slump att fångkören i Stalag Luft 112B visslar på signaturmelodin från The Great Escape i en scen. Första avsnittet Tomkinsons Schooldays prickar snyggt av alla typiska inslag i filmer som utspelar sig på engelska internatskolor.

Komediserier med några år på nacken brukar ofta kännetecknas av ett långsamt tempo, men här är infallen så många och manusen så välskrivna med så många vändningar att de 30 minuterna går snabbt.

Om man gillar de godhjärtade och ibland lätt vilsna karaktärer som Michael Palin ofta skildrade i Monty Python är Ripping Yarns en given favorit. Tom de tyska fångvaktarna är trevliga, i alla fall om man jämför med de engelska fångarna.

Läs en guide till samtliga avsnitt av Ripping Yarns.

Läs mer om Michael Palin.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida