måndag, februari 15, 2016

Konsertrecension: Lisa Lystam & Fredrik Karlsson

Lisa Lystam & Fredrik Karlsson
Tid: Fredagen den femte februari.
Plats: Tolgs föreningslokal.
Publik: Ett fyrtiotal.
Längd: 70 minuter.
Bäst: Den lekfulla och intima atmosfären.
Saknade mest: Tja, några låtar till hade inte gjort ont.

I bluesvärlden går det att vara ung och lovande upp i femtioårsåldern. Men Lisa Lystam är ung och lovande på riktigt. Efter några år av hårt och envist turnerande har hon dessutom jobbat sig fram till en rejäl dos erfarenhet, trots att hon fortfarande är närmare 20 än 30. Det enda sättet att bli bra på scen är förstås att spela, spela och spela. Till Tolg har hon med sig Fredrik Karlsson – tänk Allman Brothers - på gitarr. Till vardags är de två av sex medlemmar i Lisa Lystam Family Band. Av pratet mellan låtarna, som är skämtsamt, lågmält och hjärtevärmande, förstår vi att de står varandra nära. Liksom av deras ständiga skämtande om hur låtarna egentligen borde sluta.
Eftersom Lystam sjunger blues, är blond och kommer från Östergötland har hon jämförts med Louise Hoffsten. Vi får inte mindre än två Hoffstenlåtar, varav Slätten inleder och handlar om deras gemensamma hemtrakt. Hoffsten har hävdat att den släpiga östgötska dialekten är en svensk motsvarighet till USA:s släpiga sydstatsdialekt. Kanske därför Hoffsten och Lystam behärskar bluesen på ett så självklart sätt?
Karlsson har också rötter och berättar rörande om hur han fastnade för bluesgitarr och väldigt gärna ville spela med Roffe Wikström. Han skickade ett brev till idolen, och jäklar: Roffe svarade och nu har de spelat ihop. Sedan sjunger Karlsson Starka Band av Wikström. Han spelar också, något mer oväntat, You´re The One That I Want från Grease. En lycklig i publiken som känner igen den får en skiva.
Sedan lite New Orleans, svenskboende amerikanen Eric Bibb, underskattade Jenny Bohman och eget. Lazy Lizzy, som Lystam skrev när hon satt och blippade varor i en kassa i Mjölby och inte vågade tro att sången skulle kunna betala räkningarna, är en höjdpunkt. Så även en livedebuterande, lågmäld och gripande duett skriven av Karlsson på mormors och morfars gård i Vetlanda.
För de som tycker att blues alltid är samma tre ackord blir det en John Lee Hooker som klarar sig på ett och, sist men inte minst, Big Mama Thornton där Lystam både sjunger och blåser munspel för allt vad tygen är värda - dock inte Hound Dog, trots att hon pratar passionerat om den.
Duon tackas med välförtjänt jubel och fortsätter det så här kanske Tolg har en egen bluesfestival nästa gång de hälsar på?

Läs mer om liknande:
Publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter: , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida