söndag, november 30, 2014

Konsertrecension: Nisse Hellberg sitter som en vanta

NISSE HELLBERG
Plats: Teatern.
Tid: Fredagen den 28 november.
Längd: 90 minuter.
Publik: Cirka 230.
Bäst: Spelglädjen.
Saknade mest: Papperslös Man, Chip Shop Elvis och 23 andra låtar.

När Chuck Berry fick Polarpriset var Nisse Hellberg onekligen en av de mest självskrivna vid hyllningskonserten. Har Hellberg gjort någon skiva där inte minst en låt är en hyllning till den gode Chucks patenterade stil? Och hyllningarna hade förmodligen varit ännu fler om Hellberg haft körkort. På senaste skivan, den sjunde i ordningen, Vad Har Han I Huvudet? finns bland annat traktorrockaren Nu Smet Katten In Till Grannen Igen som framförs i en oklanderlig version. Han kommenterar den med att han redan skrivit så många låtar om hundar.
Oklanderlig är annars ett genomgående tema när den ständigt leende Nisse och bandet blir varma i kläderna efter visst strul med ljudet. Kvällens svaga länk är den förkylningstupp han har i halsen som stör lite när han tar i för högre toner. Ibland är bandet rent av närmast för tajt - allt sitter exakt där det ska. Janne Lindén, Ubbe Hed och Marcus Källström är tajtare än jeansen Led Zeppelinsångaren Robert Plant hade på sjuttiotalet. Men att klaga på att ett band är för bra är ett i-landsproblem.
Och de behärskar inte bara rock´n´roll. De är lika hemma i country, rockabilly, blues, vanlig bonnarock och den Ramonespopiga Ryggen Mot Väggen. Den sitter verkligen som en vante. Flod Av Eld kläs i en närmast Creedence Clearwater Revivalsk svampdräkt. Nån Måste Få Jobbet Gjort stannar, startar om och stannar igen fler gånger än en gammal rostig Opel med zebraklädsel.
Helhetsintrycket är framförallt att det svänger som själve den, även om det går att sakna den överväxel à la AC/DC som Wilmer X ibland lade i. Nisses solopublik är dock något äldre och mer P4 än hans gamla bands. Vi får ändå Blå Vägen Hem och Jag Är Bara Lycklig När Jag Dricker (hur hade tanterna reagerat på Kör Dig Död?). Visst går det att få ihop en lista även med sentida favoriter som saknas. Konserten är helt enkelt för kort.
Med tanke på hur mycket det rycker i benen är det synd att publiken sitter ner nästan till slutet. Många sittdansar. Teatern är en vacker lokal, men att sitta ner och lyssna på rock´n´roll en fredagskväll är som att stå upp och läsa Dostojevskij. För även om volymen och tempot inte längre är på Wilmer X gamla banka-huvudet-i-väggen nivå är det rock´n´roll av ädlaste karat som bjuds. I favoriten Blues ABC sjunger Hellberg: e som i e du nöjd nu. Svar ja.
 
Läs mer om liknande:
Publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida