lördag, januari 10, 2009

Tintin fyller 80 år



Om vi ska prata barndomshjältar som håller även i vuxen ålder ligger Tintin bra till. Hergés journalist har i Europa förmodligen lästs av nästan alla pojkar - oavsett pojkarnas ålder. Själv växte jag upp med de kassetter där Tomas Bolme gjorde rösten innan jag på allvar började läsa albumen någon gång i tonåren. Ju äldre jag blev desto mer paralleller gjorde jag till Europas historia och Europas relation till resten av världen. Det kalla kriget avhandlas i en rad album. Redan 1954 blev Tintin förste man på månen i vad som förmodligen än idag är det ultimata pojkrumsäventyret - Tintin Månen Tur & Retur som gavs ut i två delar (1953-54).

Vissa äventyr uttrycker onekligen politiska åsikter som färgades av sin samtid och - vilket han erkänt - Hergés bristande kunskaper. Efter Tintin I Kongo (1931) blev både Tintin och Hergé mer noggranna med fakta. Under arbetet med Blå Lotus (1936), som utspelas i de delar av Kina som var ockuperade av Japan under trettiotalet, samarbetade Hergé med studenten Tchang Tchong-Yen vad gällde kinesisk kultur, historia, geografi och arkitektur för att kunna göra skildringen så sann, detaljerad och naturtrogen som möjligt. Denna noggrannhet och detaljrikedom skulle bli ett signum för Tintin och hans perfektionistiske skapare . Tchang blev en återkommande vän till Tintin och figurerar bl a i Tintin I Tibet (1960).

Hergé föddes som George Remi 1907 i Bryssel, han avled i samma stad 1983. Anledningen till pseudonymen, som är initialerna baklänges, var att han ville spara sitt riktiga namn till sin planerade bana som seriös konstnär. Enligt egen utsago, i en av få intervjuer han gjorde, fanns det bara två rutor i hans samlade karriär av 23 Tintin-äventyr som han var nöjd med. Under hela sitt liv förblev han lika tillbakadragen som hans skapelse är offentlig.

Vill man veta mer om Tintin, Kapten Haddock, Milou och de andra rekommenderas Tintin - Den Kompletta Guiden av Michael Farr. Här får man veta vilka som var verklighetens Professor Kalkyl och Dupont & Dupond. Man får också veta vilka händelser, historiska eller politiskt aktuella, som gav uppslag till äventyren. Här finns också bilder på några av de tekniska uppfinningar som var grunden till några av Kalkyls skapelser.

Dupont & Dupond inspirerades av Hergés pappa och farbror som varje söndag tog en gemensam promenad i matchande kläder, plommonstop och med varsitt paraply.

Ännu bättre är det att läsa alla albumen igen. Nästa lika fint som whisky, även om inte Milou skulle hålla med.

I en tid när alla verkar sträva efter evig ungdom är Tintin dessutom dubbelt aktuell. 80 år idag och inte en rynka. Grattis!

Aftonbladet har just nu en omröstning där det bästa albumet ska koras.

Läs Dagens Nyheters hyllning.

Läs Tintins officiella hemsida.

Etiketter: ,

3 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Fan vad folk fyller år nuförtiden.

5:19 em  
Blogger Tapeworm sa...

Tintin Månen tur och Retur var mitt första album. Den fick jag av mina föräldrar och jag läste sönder den. Först många år senare förstod jag att Del 2 inte var utgåva nummer 2 i Tintin-serien, utan del 2 i historien och att det fanns ett helt album som utspelade sig FÖRE det jag läst om så många gånger. Efter att ha hittat albumet på skolbiblioteket kändes plötsligt historien lite mer begriplig. Jag hade alltid tyckt att början av Månen T&R var lite konstig.

10:35 fm  
Blogger Ola Claesson sa...

Du menar att hela gänget helt plötsligt ligger och sover i en raket som är på väg till månen utan någon förklaring? Ungefär som om Some Kind Of Monster hade börjat med scenen där Lars skriker FUUUUUCK! så högt han kan till James samtidigt som deras nästippar möts.

9:05 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida