fredag, mars 07, 2008

Vem sjunger egentligen blues som ingen annan?

Jag var ute och körde bil när Joakim Thåströms Fan, Fan, Fan spelades på radio fför örsta gången. Låten var första singeln från kommande albumet Skebokvarnsv 209. Refrängen går fan, fan, fan/det skulle varit du. Finns det någon i någorlunda vuxen ålder som inte kan relatera till den raden?
Den andra låten jag hörde från skivan hette Ingen Sjunger Blues Som Jeffrey Lee Pearce. Gåshud. Jag var i bilen den gången också, på väg till mormor och morfar, lyssnandes på Wermelin. Hans röst skär som en kniv, hans röst skär som en kniv/ ingen sjunger blues som Jeffrey Lee. Han var sångare i bandet The Gun Club och gick bort 1996, endast 38 år gammal.
1983 släppte Bob Dylan skivan Infidels. Åttiotalet var inte snällt mot honom, men Infidels är klart godkänd.
De mest rabiata fansen börjar snabbt prata om en fantastiskt bra låt - en av hans bästa någonsin - som förstås inte kom med på skivan. Dylan rapporterades inte ha varit nöjd med den och lagt den i inte-högen. Eftersom alla riktiga fans per automatik alltid tycker att den där låten som inte kom med på skivan är den bästa oavsett hur dålig den är så...ja, vad ska man tro?
1991 släpps The Bootleg Series vol 1-3 (rare & unreleased) 1961-1991. Jag köper den hösten 2002 och där, som spår 14 på CD 3 finns den. Eventuellt en av hans bästa låtar - Blind Willie McTell. För en gångs skull har Dylan-nördarna rätt. Det är en av hans bästa låtar. Om skivan Infidels idag låter väldigt mycket 1983 låter Blind Willie McTell 2008, eller 1963. Hade den varit lite brusigare och Dylan lite valpigare kunde den varit med på The Freewheelin´. I refrängen sjunger Dylan and I know no one can sing the blues/ like Blind Willie McTell.
Nu förstår ni kanske var vi är på väg? Det är tydligen så att Thåström eller Dylan ljuger. Det kan vara upp till var och en att avgöra vem. Men oavsett vilket fick vi två bra låtar som handlar om att ingen sjunger blues som vem-man-nu-tycker-drar-det-längsta-strået.
Tack till Daniel-san.
Dagens låt är Ghost Dance av Patti Smith.

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida