måndag, mars 31, 2008

Emmylou Harris och rösten

En bra sångare använder inte låten som ett medel för att visa hur bra de kan sjunga. De använder inte låten som ett forum för wailande och allt mer hårt pressade toner. En bra sångare använder rösten som ett medel att förmedla sångens känsla och textens innehåll. En bra sångare låter oss förstå texten utan att vi egentligen behöver lyssna på orden - det räcker med att vi lyssnar på hur det sägs.
Det är här damen i rubriken kommer in i sammanhanget. Hon har aldrig behövt carola sig. Hon kan med små små medel gestalta de största känslostormar. Länge gjorde hon det i egenskap av uttolkare av andras material, men på senare år även som låtskrivare i eget namn.
Hon fick sig genombrott redan i det tidiga sjuttiotalet genom några väl valda duetter med Gram Parsons som inte är något för de med nyligen krossade hjärtan och hon är än idag duettsångens allra mest förtjusande fågel. Det är inte en slump att såväl Bob Dylan, Neil Young, Rodney Crowell och senare herrar som Ryan Adams och Conor Oberst har begärt hennes assistans. Man bör också nämna hennes album med Linda Ronstadt och Dolly Parton.
Det var förresten i Ryan Adams-duetten Oh, My Sweet Carolina som jag fick upp öronen för Emmylou - och är det inte ett vackert namn? - för att bara några dagar senare upptäcka hennes album Red Dirt Girl. Jag var fast med fötterna långt ner i den amerikanska myllan. Hon gästades här av bl a Neil Young (de är vänner även utanför scenen) samt Patti Scialfa och hennes man.
Det var också det första albumet hon gjorde med egna låtar och det är jäklar i det ingen dålig debut. Uppföljaren Stumble In To Grace var också egenkomponerad och lite mer jordnära producerad. Till sommaren är ett nytt album aktuellt.
Jag upptäckte Emmylou Harris på två skivor som följde med tidningar vintern 2001/02. Nu är det din tur.
I inledningen skrev jag att man inte behöver lyssna på vad någon sjunger, utan bara behöver lyssna på hur. Men det är få som artikulerar så tydligt som Emmylou. Man kan med lätthet höra både vad och hur.
Dagens låt är I Don´t Wanna Talk About It Now av Emmylou Haris.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida