söndag, augusti 23, 2020

The Sound Of Silence x 3

Hur många låtskrivare har haft med samma låt på tre skivor i rad?

Simon & Garfunkel debuterade med albumet Wednesday Morning, 3 AM hösten 1964. En handfull av låtarna var skrivna av Paul Simon, några var trad arr och en var en Bob Dylan-cover. Simon var också en av de första som fick dras med epitetet ”den nya Dylan”. Skivan gjorde inget väsen av sig och duon gick skilda vägar, varken för första eller sista gången. Art Garfunkel studerade konsthistoria och matte på Columbia University medans Simon åkte till England och försörjde sig som folksångare.

Sommaren 1965 resulterade det i skivan The Paul Simon Songbook som, i alla fall då, bara släpptes i England. Albumet innehåller Simon med gitarr och tolv låtar. Att två låtar är skrivna av en Paul Kane får vi ta med en nypa salt, det var helt enkelt en pseudonym för, tja, gissa vem? Paul Simon. Han var nämligen väldigt förtjust i filmen Citizen Kane och det sägs vara anledningen till namnet.
Det är nu någonstans som Simons lycka vänder. The Paul Simon Songbook blir förvisso en lika stor framgång som Simon & Garfunkels debut (det vill säga ingen framgång alls), men producenten Tom Wilson har återupptäckt låten The Sound Of Silence. Wilson är producent på skivbolaget Columbia och har haft betydande framgångar som producent bakom Bob Dylans album Bringing It All Back Home och dess singel Subterranean Homesick Blues samma vår (och dessutom Like A Rolling Stone som verkligen innebar ett genombrott för Dylan på singellistan med en andraplats senare under sommaren). 

Wilson ser nu en möjlighet att göra samma sak med The Sound Of Silence, det vill säga att lägga ”popinstrument” på vad som i dåtidens öron är folkmusik. The Sound Of Silence, samma version som ingen brydde sig om på Wednesday Morning, 3 AM, släpps nu med Wilsons i efterhand pålagda elgitarrer, bas och trummor. Detta utan att varken Simon eller Garfunkel informeras. Singeln börjar klättra på listan. Simon är först motvillig till att åka hem när han nås av nyheten ("ni håller på att få en hit!"). Han trivs i Europa. Det har gått över ett och ett halvt år sedan han sjung in den med Garfunkel. Plus att han ändå gjort en ny version på sin soloskiva.
I januari 1966 når låten, i versionen med Tom Wilsons nya arrangemang, förstaplatsen på Billboardlistan i USA, nästan ett halvår efter att den släpptes. Simon har, inte helt oväntat, återvänt hem till USA vi det här laget. I slutet av samma månad släpps den återförenade duons andra album Sounds Of Silence. Fem av låtarna från Paul Simons engelska skiva dyker upp i nya versioner (ytterligare tre dyker senare samma år upp på deras nästa album Parsley, Sage, Rosemary & Thyme). Homeward Bound är en av de helt nya låtarna som spelas in. Den släpps som singel och handlar om Simons liv i England. I England och Europa är den med på Sounds Of Silence, i USA får den vänta till nästa album.
 
I'm sitting in the railway station
Got a ticket for my destination
On a tour of one-night stands
my suitcase and guitar in hand
And every stop is neatly planned
for a poet and a one-man band
-Homeward Bound
 
Sounds Of Silence blir en stor framgång och når som bäst nummer 21 i USA och plats 13 i England. Förvisso blygsamma listplaceringar jämfört med bandets senare album, men ändå ganska bra för en duo som hunnit lägga ner efter den - ursprungligen - uteblivna framgången.
Och tack till producenten Tom Wilson som hörde något i (låten) The Sound Of Silence. Det var den som gjorde att Simon & Garfunkel fick skivkontrakt med Columbia och som, några gitarrer, bas och trummor senare, gav duon sitt genombrott. Det var också låten som avslutade Paul Simons sista konsert på svensk mark 2018. Han var, förstås, ensam med gitarr på scenen.
Skivan duon släppte efter Parsley, Sage Rosemary & Thyme var soundtracket till The Graduate och var i praktiken närmast en best of. Även där fanns The Sound Of Silence med. Skivan blev ytterligare ett kliv uppåt för duons popularitet och innebar att The Sound Of Silence varit med på fyra av fem skivor som Paul Simon satt sitt namn på. Inte illa.
 
Läs mer om liknande: 

Etiketter: , , , , , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida