måndag, maj 25, 2020

Konsertrecension: Wilmer X

Wilmer X, KB, Malmö, 25 april

Någon i vårt avlånga land vet säkert hur många gånger Malmös bästa Wilmer X har sålt ut rock-klubben KB (Kulturbolaget) i just Malmö. Men en lördag i slutet av april detta koronaår lär ha varit första gången de spelade inför ett tomt KB. Konserten streamades på olika plattformer, bland annat Youtube. Där var det som mest över 7000 personer som tittade live och redan dagen efter hade siffran stigit över 30 000. Det hade blivit trångt om alla de varit på plats.
Wilmer X har turnerat två somrar i rad och bandet är ruskigt tajta och slamriga. Några tecken på rost finns inte. De inleder med Den Fria Världen och avslutar med en bensinångande Kör Dig Död. De lugnare inslagen hålls nere till ett; en fin Vem Får Nu Se Alla Tårar?.
Musikerna drar ett rakt streck mellan Chuck Berry, The Rolling Stones, Creedence Clearwater Revival, AC/DC och Ramones. Rhythm'n'blues och rock'n'roll med poprefränger, soul och lite country. Allt förstås på skånska. De gör det på blodigt allvar och med en lekfull spelglädje. Har lika roligt som fem grisar i lera. Får det att se och låta enkelt och självklart, som de riktigt stora ofta har förmågan att göra. Som om vem som helst kan göra det här. 
För oss rutinerade fans är låtlistan bekant. Till och med de lite smalare låtvalen är desamma som på KB hösten 2018: Jaguar, Ditt Dockhus Brinner och Kyss Dynamit. Alla fans har förstås just sina saknade favoriter.

Undertecknad skulle gärna höra Hong Kong Pop, Fritt Fall, Du I Din Värld och Bara Muskelminnet Kvar”. Och tjugofem till. I Din Klinik är aktuell, på gott och ont, om de velat damma av den. Men det är ändå anteckningar i marginalen. För Nisse, Jalle, Thomas, Janne och Sticky är i högform och spelar leende skiten ur låtarna.
Konserten ligger kvar på Youtube. Betala gärna en slant om ni tittar. Pengarna går även till de som gjorde ljud, bild och sändning möjligt. Stöd kulturen i dessa smittotider och håll avstånden. Då kanske Wilmer X slipper spela under hot och utan publik nästa gång.


Läs mer om liknande:
Intervju: Nisse Hellberg om Peps 

Etiketter: , , ,

1 kommentarer:

Blogger Patrik sa...

Hej Ola. Hur rankar du Vilmer X på en skala från 1-5 ifall Joelbitar, skogshuggarmöss, Smålandskomposten och lammkött läggs till i ekvationen?

11:59 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida