måndag, april 30, 2018

Reportage: Växjö Country Roots Festival

I helgen var det dags för den fjärde upplagan av Växjö Country Roots Festival på Palladium i Växjö. Det gick att lyssna på olika sorters country, bland annat bluegrass och honky tonk, från fyra på eftermiddagen till elva på kvällen.
Trion The Sugar Mill Stringband inledde med fiol, gitarr, banjo, stämsång och en rejäl dos spelglädje. De är entusiaster som älskar musiken. Ingen normalbegåvad börjar spela amerikansk folkmusik à la The Carter Family på banjo för att kunna sitta hemma och räkna pengarna. Det gör man för att det inte går att låta bli. De avslutar med den sortens låt där alla textrader har fem ord för mycket. Underbart.
Maria Stille och Homesick Mac skulle uppträda med sitt The Delmore Sessions, som inte helt oväntat spelar material av The Delmore Brothers. Tyvärr har Stille fått halsfluss, men den gode Mac är inte den som är den. Speleman som han är trollar han fram ett eget set ur hatten istället (men nej, han har inte hatt på sig) och inleder med Sitting On Top Of The World (ja, han sitter ner). Plötsligt befinner vi oss på en veranda i södern. Han förklarar att han haft fler gitarrer än kvinnor, men tar en bild på publiken som han ska skicka till sin fru för att visa att det finns folk som lyssnar på honom.
När han spelar på countryfestivaler spelar han mer blues och när han spelar på bluesfestivaler spelar han mer country, avslöjar han. Helt rätt inställning. Stilpoäng också för att han tolkar amerikanska artisten Odetta. Och det är definitivt inte första gången han spelar gitarr.
I pauserna är Mats Sturesson, en av arrangörerna, allmän gubbe i lådan och ser till att humöret hålls uppe. Stämningen är avslappnad, gemytlig och uppsluppen. Många sitter och lyssnar, några passar på att ta en fika eller öl. Det går också att njuta av en liten skivmässa i foajen där bland andra Dolly Parton, Loretta Lynn, Merle Haggard och några hundra andra håller till. 
Artisterna som uppträder är kanske inte kända för en bredare publik. Men, och det är ett stort och viktigt men, de är valda med fingertoppskänsla och med kärlek till musiken. Country och dess närbesläktade vänner brukar i Sverige annars mest vara dansband eller rock som har fått för sig att ha hatt på huvudet. Men country är betydligt roligare och bättre än så. På Palladium får publiken verkligen valuta för pengarna. Och det rejält. Minutpriset är mindre än en krona för de som kör hela sträckan.
Växjö Country Roots Festival är kort sagt alldeles för roligt för att inte få en femte upplaga. Eller vad säger ni, musikälskare?

Läs mer om liknande:
Publicerades ursprungligen i Smålandsposten.

Etiketter: , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida